Ljusnarsbergs kommun avråder från bad i ån.
Ljusnarsbergs kommun avråder från bad i ån. - Foto: Johan Nilsson/TT och Silvia Izquierdo/AP/TT

Här avråder man från bad – på grund av avloppsläcka

Sommarvärmen är här och under de senaste dagarna har ett bad varit räddningen för många soltrötta svenskar. Men på grund av en avloppsläcka är det vissa som nu måste se sig om efter en nya badplats.


Det var för ungefär en vecka sedan som det blev stopp i ett avloppsrör vid ån i Bångbro i Ljusnarsbergs kommun. Kort därpå åtgärdade en spolbil stoppet.

– Man konstaterade också att ledningen var i väldigt dåligt skick och att man skulle behöva göra en punktinsats på den, säger Marcus Orre, VA-chef på Samhällsbyggnad Bergslagen, till SVT. 

Avloppsvatten läckte ut i Garhytteån

Någon punktinsats hann man dock inte med. Plötsligt brast avloppsröret och innehållet läckte ut i Garhytteån. Exakt hur länge avloppsvattnet läckt ut i ån är oklart.

– Det är svårt att säga. Vi var där i tisdags och det funkade bra då. Jag tror att det skedde i anslutning till att räddningstjänsten upptäckte det i lördags, säger Marcus Orre till SVT.

Ljusnarsbergs kommun avråder från bad

Inte förrän på tisdagen informerade Ljusnarsbergs kommun om utsläppet.

"Ljusnarsbergs kommun och Samhällsbyggnad Bergslagen avråder från bad och fiske i Garhytteån i centrala Kopparberg. Avloppsvatten har läckt ut i ån. Läckan är hittad och lagad. Avrådan gäller till dess att prover visar att vattnet är tjänligt igen", skriver kommunen på sin hemsida

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!