Christine Schürrer dömdes till livstids fängelse för morden i Arboga.
Christine Schürrer dömdes till livstids fängelse för morden i Arboga. - Foto: Krister Larsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Så lever Christine Schürrer i fängelset – efter barnamorden i Arboga

Med en hammare överföll tyska Christine Schürrer, fylld av svartsjuka, sitt ex nya sambo och hennes två små barn, som inte överlevde attacken. Så har tyskan levt i fängelset sedan de omtalade barnamorden i Arboga.


Det var den 17 mars 2008, klockan 19.23 som ett samtal kom in till larmcentralen. Torgny Hellberg hade precis gjort en fasansfull upptäckt i villan i Arboga. På hallgolvet låg hans sambo Emma Jangestig och de två små barnen Max, 3, och Saga, 1, blodiga och svårt skadade. 

Barnen dog under natten, och deras mamma låg nedsövd med svåra skador men överlevde.

Christina Schürrer dömdes för barnamorden i Arboga

Det dröjde inte länge innan polisen fattade misstankar mot tyskan Christine Schürrer, Torgny Hellbergs tidigare semesterflört. Christine Schürrer kunde inte acceptera att han hade gjort slut och med en hammare överföll hon Hellbergs nya sambo och hennes två små barn. 

Det uppmärksammade mordet blev känt som barnamorden i Arboga och är ett av Sveriges mest omtalade fall. Så har Christine Schürrer levt sedan dess. 

Slutpläderingar i rättegången mot Christine Schürrer. Foto: Jessica Gow/TT

Christine Schürrer satt på anstalterna Hinseberg och Ystad

Tyskan dömdes till livstids fängelse för morden på Max och Saga samt mordförsök på deras mamma Emma Jangestig. Första delen av sitt livstidsstraff avtjänade hon på anstalterna Hinseberg och Ystad.

Under den tid Schürrer var på Hinseberg ska hon ha suttit inlåst själv i källaren på grund av hotbilden, enligt Kvällsposten. Hon ska även ha hamnat i storbråk med personalen på kvinnofängelset. 

Hotade med polisanmälan: "Om ni forsätter besvära mig..."

Vid en visitation i hennes cell den 15 februari 2011 hittades en sönderriven kjol, tillhörande kriminalvården. Beslutet fattades att hon skulle stå för kostnaden på 142 kronor och tio öre, något som gjorde Schürrer rasande.

"Om ni fortsätter att besvära mig med detta ser jag mig tvungen att göra en polisanmälan", skrev hon enligt Expressen

Christine Schürrer ska ha fått en hel avdelning för sig själv

När hon satt på anstalten i Ystad var det enda sättet att hålla henne isolerad från de andra intagna att låta henne ha en hel avdelning med fem rum – för sig själv. 

Enligt uppgifter till Kvällsposten hade Schürrer även tillgång till en helt egen rastgård i fängelset, och serverades egen mat i cellen då hon inte fick äta i den gemensamma matsalen. 

– Många av de andra intagna var ganska upprörda och tyckte att hon särbehandlades, berättade en person med insyn i Kriminalvården.

Christine Schürrer förflyttades till Tyskland 

Bara ett par veckor efter att hon börjat avtjäna sitt straff ansökte Schürrer om förflyttning - till hemlandet Tyskland. För att sedan ändra sig några månader senare, då hon istället ville stanna i Sverige. 

2012 fastställde Hovrätten att Christine Schürrer skulle utvisas och hon överfördes då till kvinnofängelset Vechta i nordvästra Tyskland. Där ska tyskan ha suttit sedan dess. 

– Hon kommer inte få det lätt bland medfångarna med tanke på vad hon gjort, uppgav en ­person med insyn i tysk kriminalvård till Aftonbladet då. 

Efter barnamorden i Arboga – Christine Schürrer "trivs bra i fängelset"

Anstalten Vechta, som tidigare varit kloster, har 139 platser på kvinno­avdelningarna. Enligt en uppgiftslämnare till Expressen tyckte Schürrer strax efter förflyttningen att hon hade det bättre på den tyska anstalten än i Sverige. 

– Efter omständigheterna trivs hon bra i fängelset och med de andra fångarna, uppgav en uppgiftslämnare med god insyn till tidningen. 

Foto: Stella Pictures

Uppgiftslämnaren menade att anstalten inte är det skräckfängelse som det målats upp som, och berättade att Schürrer tycker att livet bakom murarna är friare. 

Christine Schürrer fick baka tårtor och jobba som bibliotikarie 

Vid tidpunkten då Schürrer flyttades till Vechta fick de kvinnliga fångarna på hennes avledning göra tårtor och baka kakor. 

Det finns även ett bibliotek inne på Christine Schürrers avdelning där hon har fått jobba som bibliotekarie, rapporterade Expressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!