När utredarna gick igenom materialet igen hittade de bland annat sparade hårstrån och kunde även spåra ett blodprov som fanns kvar, vilket ledde till ett genombrott i utredningen. Arkivbild
När utredarna gick igenom materialet igen hittade de bland annat sparade hårstrån och kunde även spåra ett blodprov som fanns kvar, vilket ledde till ett genombrott i utredningen. Arkivbild - Foto: TT

Detta har hänt i Malin-fallet

För drygt 25 år sedan försvann en 16-årig flicka spårlöst i Husum, för att först ett halvår senare återfinnas mördad.Nu pågår en ny rättegång mot en nu 44-årig man, som tidigare friats för mordet.


Den 23 november 1996 försvann16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun. Flickan hade åkt med buss från Örnsköldsvik för att träffa en skolkamrat i Husum men gick av vid fel hållplats.

22 maj 1997 hittades flickans kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Webbkarta med händelseförlopp.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på Malin Lindström. Han bodde i närheten av den hållplats där hon tros ha gått av och han hade setts tillsammans med en flicka längs med vägen mot E4. Hos mannen hade polisen hittat teckningar och andra fynd som de kopplade samman med brottet.

I oktober 1998 friades mannen av hovrätten, framförallt då det saknas teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet. På flickans byxor hade hittats en spermafläck, men dåtidens analysmetoder räckte inte till för att få fram en sökbar dna-profil.

Ärendet låg därefter kvar hos polisen som ett så kallat cold case, i avvaktan på en teknikutveckling som skulle kunna göra det möjligt att analysera spermafläcken.

I juli 2020 blev det känt att nationellt forensiskt centrum (NFC) hos polisen lyckats få fram en sökbar dna-profil ur fläcken. Förundersökningen återupptogs i november samma år. Åklagaren begärde att ett salivprov skulle få tas på den tidigare misstänkte mannen.

I maj 2021 meddelade Högsta domstolen att inget nytt prov fick tas. Det finns inte lagligt stöd för användning av tvångsmedel vid en återupptagen förundersökning i samband med resning, konstaterade rätten.

Efter detta gjorde polisen en fördjupad uppföljning av vad som hänt med de spår som säkrats tidigare i utredningen. Det visade sig att det dels fanns kvar hårstrån från mannen, dels att en rest av ett blodprov skickats till forskare vid Uppsala universitet och fanns kvar där. NFC analyserade proverna och det visade sig att både blodet och håret matchade med spermafläcken.

I juli 2021 ansökte åklagaren hos Högsta domstolen om resning i målet.

I oktober 2021 hölls ett nytt förhör med mannen, där han informerades om matchningarna. Förhöret är mycket kort, men av det som sägs kan man dra slutsatsen att mannen nekar till anklagelserna.

Den 30 maj 2022 beslutade Högsta domstolen att bevilja resning. Den 30 juni inleds den nya, fyra dagar långa huvudförhandlingen i hovrätten för nedre Norrland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!