Det tobaksfria snuset och andra tobaksfria nikotinprodukter kommer att omfattas av strängare regler från 1 augusti. Arkivbild.
Det tobaksfria snuset och andra tobaksfria nikotinprodukter kommer att omfattas av strängare regler från 1 augusti. Arkivbild. - Foto: TT

Nikotinfuskare på nätet ska jagas

Folkhälsomyndigheten ska se till att försäljare på nätet följer den nya lagen om tobaksfria nikotinprodukter, uppger socialdepartementet.


Lagen innebär bland annat att produkterna inte får säljas om de och försäljningsställena inte har föranmälts. Produkterna måste också ha varningar och uppfylla reklamkraven på måttlighet. De får inte heller säljas till minderåriga.

Nikotin är beroendeframkallande, skadligt för hjärta och kan skada foster.

"En reglering av tobaksfria nikotinprodukter är viktig för folkhälsan. Ungdomar är dessutom särskilt känsliga för nikotinets beroendeframkallande egenskaper och behöver det särskilda skydd som lagen ger. Fortsatt forskning är också viktigt eftersom vi saknar tillräcklig kunskap om nikotinets långsiktiga effekter på hälsan", säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar om den nya lagen.

Myndigheten får 4,4 miljoner kronor för att förbereda sig på de nya arbetsuppgifterna, som gäller för försäljare på distans. När det gäller fysiska försäljningsställen är det kommun och polis som har ansvar för att bland annat åldersgränser följs.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningsfall för Ericsson

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.