Polischefen vill bland annat införa höjd maxhastighet för A-traktorer.
Polischefen vill bland annat införa höjd maxhastighet för A-traktorer. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

Polischefen vill höja maxhastigheten för A-traktorer: "Förlegat"

Malin Kronander, gruppchef på Kinnapolisen​, är en av de som vill se ett nytt regelverk för A-traktorer – och i det ingår en höjd maxhastighet.
– Just det här med 30 kilometer i timmen är kraftigt bromsande i trafiken, säger hon i en intervju med P4 Sjuhärad.


A-traktorer får idag köras i max 30 kilometer i timmen och används ofta av ungdomar runt om i hela Sverige, och ser ofta ut som vanliga personbilar. För att få köra en A-traktor krävs endast ett körkort för moped eller traktor.

Här kan du läsa om A-traktorförarna Emma och Oliver som hittade ett försvunnet barn mitt på vägen.

Länge har polisen påtalat att många som tar sig fram i fordonen manipulerar dem, åker med för många passagerare eller kör för fort. I mitten på juni larmades det om att antalet olyckor med A-traktorer ökar lavinartat, vilket lett till en utredning om reglerna bör skärpas.

"Förlegat att det ska finnas A-traktorer"

Malin Kronander, som är gruppchef på Kinnapolisen, menar i en intervju med P4 Sjuhärad att dagens regelverk som gäller för A-traktorer bör ändras. Detta då det sattes för längesen när man inte hade tillräckligt med traktorer i samhället, och bilarna då kunde tas in för att användas inom jordbruket.

– Det är ju inte alls det användningsområdet vi har nu. Nu är det ungdomar som vill tas sig från a till b.

Kronander vill bland annat att det införs bälteskrav, bättre utbildning – och att A-traktorerna ska få en höjd maxhastighet.

– Just det här med 30 kilometer i timmen är kraftigt bromsande i trafiken. När man kör mopedbil i 45 kilometer i timmen så utmärker man sig inte särskilt i normal statstrafik.

Det är regeringen som gett Transportstyrelsen uppdraget att utreda om reglerna för A-traktorer ska skärpas, och utredningen ska vara klar i november 2022. 

– Det är förlegat att det ska finnas A-traktorer, med de reglerna som finns idag då, fastslår Malin Kronander i P4 Sjuhärad.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!