Brandmän löper ökad risk för att få cancer, enligt en expertgrupp inom Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.
Brandmän löper ökad risk för att få cancer, enligt en expertgrupp inom Världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild. - Foto: TT

WHO: Högre cancerrisk för brandmän

Att vara brandman ökar risken för cancer, slår en expertgrupp inom Världshälsoorganisationen (WHO) fast.Risken för cancer klassas som högre än tidigare och yrket anses vara "med säkerhet cancerframkallande".


Brandmän löper större risk än tidigare känt att drabbas av cancer, enligt en internationell expertgrupp, tillsatt av WHO:s cancerforskningsinstitut (IARC), som gjort en vetenskaplig utredning gällande yrket.

— Sammanhanget är så väldokumenterat att brandmännens arbete nu klassificeras som "med säkerhet cancerframkallande" på IARC:s lista över påverkningar som kan ge människor cancer, säger Johnni Hansen, som leder expertgruppen till nyhetsbyrån Ritzau.

Yrket hamnar i den högsta riskgruppen i IARC:s indelning över cancerframkallande påverkningar. Tidigare låg yrket i en lägre riskgrupp och ansågs vara "möjligtvis cancerframkallande".

En rad undersökningar visar att brandmän löper ökad risk för minst två former av cancer: lungsäckscancer och urinblåsecancer.

— Slutsatsen är så tydlig att det borde leda till arbetsskadeersättning till de brandmän som har fått cancer på jobbet. Ingen ska behöva bli sjuk av att arbeta, säger Jesper Fisker, administrativ chef vid cancerorganisationen Kræftens Bekæmpelse.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.