SAS-piloterna går ut i strejk.
SAS-piloterna går ut i strejk, säger SAS vd Anko van der Werff på måndagen. - Foto: Chris Anderson/TT och Johan Nilsson/TT

SAS-piloterna går ut i strejk – VD:n om beskedet: "Förkrossade"

SAS-piloterna går ut i strejk, säger SAS vd Anko van der Werff på måndagen. En överenskommelse har inte kunnat nås och därmed kan närmare 30 000 passagerare komma att påverkas dagligen.


Fakta: Inställda flyg om strejken bryter ut

Om strejken bryter ut på måndagen kommer de plan som flygs av cirka 900 SAS-anställda piloter att ställas in. Det handlar om mellan 200 och 250 plan dagligen, upp mot 30 000 passagerare berörs.

SAS uppger att information om inställda plan har lagts ut på bolagets hemsida, de markeras "Sannolikt inställt om strejken inträffar".

SAS erbjuder ombokning av flygningar som kan komma att påverkas.

Källa: SAS

Förhandlingarna mellan SAS och piloternas fackförbund har pågått under helgen och fortsatte att manglas under måndagen. Vid 12.20 på måndagen gav SAS vd Anko van der Werff beskedet:

– Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade, säger han till medierna som samlats utanför.

Här kan du läsa om man rätt till ersättning om flygresan ställs in vid pilotstrejk.

SAS strejk 2022: Berör hundratals flyg

Runt 900 piloter hos SAS går nu ut i strejk, vilket innebär att 200 till 250 flygplan kan komma att beröras. Enligt vd:n, som är märkbart upprörd, försvårar det här bolagets möjlighet att hitta investerare.

– Vad vi har här är en strejkkultur. Det här är sjätte strejken de senaste tolv åren. Hur i all världen ska vi lyckas hitta investerare om det fortsätter så här, säger han.

Han kallar strejken för "skamfull" och beklagar också att strejken inträffar under vad han kallar för den mest intensiva perioden för bolaget på två och ett halvt år.

Enligt SAS förhandlingschef Marianne Hernæs så inleds strejken direkt, men för de piloter som är ute och flyger tas de ut i strejk först när de kommit till sin hemmabas.

– Det här är en mycket, mycket allvarlig situation för SAS, säger hon.

Hon uppger också att förhandlingarna och hotet om strejk har gjort att människor inte vågat boka flygbiljetter med SAS. Enligt Marianne Hernæs insåg parterna klockan 11.59 att de inte skulle lyckas komma överens.

Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, uppger att facket ansåg sig inte ha något annat alternativ än strejk.

– Vi anser inte att vi väljer det här utan att SAS tvingar oss, säger han.

Han vill inte gå in på några detaljer i förhandlingarna, mer än att de inte kom i mål.

– Vi skyller det på SAS. De vill inte komma överens, säger han.

Han uppger att facket står redo att återuppta förhandlingarna "när de kan", men att fokus nu ligger på att ta hand om medlemmarna.

Varför strejkar piloterna på SAS?

Piloterna hos SAS hade varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.

Inställda flyg efter SAS strejk - här är de som drabbas

Ska du ut och flyga i närtid och orolig för att ditt flyg kommer drabbas av den väntade pilotstrejken? På SAS hemsida kan du följa statusen för respektive flight – klicka här.

Om din flight har en "Trolig att ställas in"-markering kan du boka om resan kostnadsfritt.

sas
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!