Drunkningsolyckor barn
Tecknen på drunkning är ofta svåra att se. - Foto: Henrik Holmberg/TT och Johan Nilsson/TT

Sjuksköterskans varning till föräldrar – hindrar drunkningsolyckor

Sommarens varma dagar innebär bad, strandhäng och båtutflykter. Men fortfarande sker drunkningsolyckor alldeles för ofta. Akutsjuksköterskan Camilla Thurell riktar en skarp varning till alla föräldrar.


När akutsjuksköterskan Camilla Thurell medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon pratar hon om hur man som förälder ska hålla koll på sina barn vid sommarens bad. Och tecknen på drunkning är ofta svåra att se. 

– Det går så fort, och sker tyst. En drunkning hörs inte och syns inte, utan man bara sjunker. Så det är verkligen uppsikt som gäller, förklarar hon. 

Varningen – så minskar du risken för drunkningsolyckor

Thurell förklarar vidare att det finns de mer självklara platserna där riskerna ökar, så som på stranden, bryggan och ute på båten. Men hon uppmanar även föräldrar att ha andra platser i åtanke – som exempelvis kompisars landställen där man inte har koll på hur omgivningen ser ut. 

– Är ett barn borta runt vatten så måste alla förstå allvaret, för det handlar om sekunder. Alla måste hjälpa till att leta, säger hon.

Hon betonar vikten av att träna på HRL, samt att lägga bort mobilen på stranden. 

– Lägg den i väskan! Vi kanske tycker att vi sitter och tittar på barnen och så tittar vi i mobilen. 20 sekunder räcker!, säger Camilla Thurell i Nyhetsmorgon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!