Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin.
Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin. - Foto: TT

Michelinstjärnor till tre nya svenska krogar

Tre nya svenska restauranger kan stoltsera med sin första Michelinstjärna. Det står klart sedan den nordiska utgåvan av Michelinguiden presenterats vid en ceremoni i norska Stavanger.


I Stockholm tilldelas Adam/Albin en stjärna. Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka fine dining med ursprung i det nordiska köket och ger gästerna en personlig upplevelse där de färdigställer rätterna vid bordet och berättar om hur rätten skapades.

I Stockholm får också restaurang Nour, där kocken Sayan Isaksson kombinerar asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt, en stjärna. Det är Isakssons andra Michelinstjärna. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.

Kocken Sayan Isaksson får sin andra Michelinstjärna för sin Asieninspirerade matlagning.

Men även halländska Rydöbruk bjuder på stora kulinariska upplevelser. Restaurang Knystaforsen är inredd i ett gammalt sågverk och där förvandlar kökschef Nicolai Tram lokala ingredienser till kokkonst över öppen eld.

"Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, dessa länder briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare", säger Gwendal Poullennec vid Guide Michelin i ett pressmeddelande.

Knystaforsens köksmästare Nicolai Tram hade tagit familjen med sig till Stavanger och utdelningen av nya Michelin-stjärnor.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.