Läkarna varnar för skadorna med lustgasmissbruk.
Läkarna varnar för skadorna med lustgasmissbruk. - Foto: Erik Mårtensson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Överläkarens skarpa varning om partydrogen: “Kortslutning”

Allt fler unga använder lustgas som partydrog. Men missbruk av det populära berusningsmedlet kan få allvarliga komplikationer. Det varnar överläkaren Johanna Nordmark för.


Det blir allt vanligare bland unga att använda sig av lustgas i festsammanhang, och regeringen vill utreda om man behöver införa en åldersgräns. 

När överläkaren Johanna Nordmark medverkar i Nyhetsmorgon varnar hon för de allvarliga konsekvenser som berusningsmedlet kan få. 

Överläkarens varnar för lustgasmissbruk: "Kroniska skador"

Hon börjar med att poängtera att lustgas inte är farligt när det används medicinskt på rätt sätt, exempelvis när man föder barn. Det som kan få allvarliga konsekvenser är ett okontrollerat intag av lustgas, enligt Nordmark. Hon förklarar att många drar i sig stora mängder lustgas, då ruset är väldigt kortvarigt. 

– Ju mer man gör desto större risk är det att man får, det som vi börjar se mer och mer av, faktiskt kroniska skador av det här. 

Larmet om partydrogen: "Kortslutning"

Nordmark förklarar att lustgas, på sikt, förstör vitamin B12 i kroppen. 

– Man kan säga att det förstör isoleringen av kroppens nervskydd, berättar hon och fortsätter: 

– Det blir liksom kortslutning. Det är de symtomen som är de allra vanligaste. Domningar, känselbortfall, blir fumlig, får neurologiska skador, alltså att man får muskelsvaghet. Vi har folk som har blivit rullstolsbundna. 

Ytterligare konsekvenser av missbrukande av lustgas kan vara depressioner, koncentrationssvårigheter och ibland hallucinationer, berättar Johanna Nordmark i Nyhetsmorgon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!