Tidigare SD-politikern Anders Eberhardt, 60, döms nu för mord.
Tidigare SD-politikern Anders Eberhardt, 60, döms nu för mord. - Foto: Polisens förundersökning

Tidigare SD-politikern Anders Eberhardt döms till 16 års fängelse

Anders Eberhardt, 60, döms för mord, brott mot griftefrid och grovt vapenbrott. Enligt åtalet ska den före detta lokalpolitikern för Sverigedemokraterna skjutit offret i huvudet och därefter styckat kroppen i flera olika delar. Påföljden blir 16 år i fängelse.


Anders Eberhardt, 60, döms nu för mordet på sin 59-årige vän och tidigare kollega. Mordet ska ha föranletts av ett bråk om en bilnyckel och en pistol var inblandad i bråket, enligt förundersökningen som Nyheter24 har tagit del av. 

Tidigare SD-politikern Anders Eberhardt döms för styckmord

Han dumpade sedan kroppsdelarna på olika platser i Stockholm. Brottet uppdagades i mitten av september förra året när ett huvud påträffades i en sopsäck i Karlbergskanalen i centrala Stockholm. Ungefär en månad senare hittades ytterligare kroppsdelar, den här gången vid Junibacken på Djurgården. 

Foto: Polisens förundersökning

Eberhardt var vid tillfället för mordet lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Nyköping men avsade sig sina uppdrag och uteslöts.

Eberhardt har medgett att han dödade sin vän, men han har påstått att det var en olyckshändelse. Enligt den tidigare SD-politikern avlossades pistolen av misstag. I förhör som Nyheter24 har tagit del av beskriver han sin egen sinnesstämning som bakfull och irriterad.

"Blixtrade till i huvudet"

Den 29 april, efter att ha suttit häktad i fem månader, valde Eberhardt att ge sin version av händelsen. Enligt honom själv utspelade sig händelsen när han var i garaget för att leta efter en försvunnen bilnyckel. När han kom in igen såg han pistolen ligga på soffbordet, och när han skulle lägga undan den ”blixtrade till i huvudet”. Därpå ska han ha gjort en rörelse som för att slå till vännen i huvudet med pistolen, men då avlossas ett skott, uppger Eberhardt.

Eberhardt döms till 16 års fängelse för mord, brott mot griftefrid och grovt vapenbrott.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!