Sugen på nytt jobb? Den här branschen betalar dig under utbildningstiden
Sugen på nytt jobb? Den här branschen betalar dig under utbildningstiden - Foto: Jörgen Ragnarson/TT/Pexels

Här är jobbet som erbjuder lön – under utbildningen

Letar du efter ett nytt jobb, som dessutom erbjuder lön under utbildningsperioden? Då är det här något för dig!


Ökad efterfrågan på tågresor i kombination med lokförarbrist har lett till att SJ tvingats ställa in en hel del avgångar i sommar. Man har även varslat om att problemet kan kvarstå i höst. Även andra bolag, däribland MTR, har märkt av lokförarbristen.

Som orsaker till bristen anges bland annat att det har slutat fler förare än väntat och att konkurrensen om de som finns kvar har hårdnat.

Företagen erbjuder lön under utbildningen

För att möta bristen på lokförare startar SJ en egen lokförarutbildning med lön under utbildningen och garanterat jobb efter godkänd examen.

"Lokföraryrket har verkligen framtiden för sig. Vi ser en stadigt ökande efterfrågan på tågresor vilket är väldigt roligt" säger Mats Pettersson, personaldirektör på SJ, i ett pressmeddelande.

Utbildningen ska starta senast i januari 2023.

Foto: Jörgen Ragnarson/TT

"Anställda med utbildningslön"

Även konkurrenten MTR går i samma spår, och skriver i ett pressmeddelande att man håller på att ta fram en utbildning i egen regi, som man "hoppas få godkänd av Myndigheten för yrkeshögskolan inom kort".

"De som blir antagna till den utbildningen blir anställd av MTR med utbildningslön, och när de är klara får de lön enligt kollektivavtal för lokförare. De förbinder sig att arbeta inom MTR under en tvåårsperiod", skriver MTR i sitt pressmeddelande.

Hur hög lön har lokförare? 

Så, vad tjänar då en lokförare efter avslutad utbildning, i genomsnitt?

År 2021 tjänade en lokförare i snitt 39 700 kronor i månaden, enligt siffror från Statistikmyndigheten SCB.

SJ
/
MTR
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!