Efter 26 år har domen fallit mot Malin Lindströms mördare
Efter 26 år har domen fallit mot Malin Lindströms mördare - Foto: TT

44-årig man döms för mordet på Malin Lindström – efter 26 år

Idag kom domen mot den 44-årige man som misstänkts för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Hans döms till fängelse i fem år.


Bakgrund: Mordet på Malin Lindström

Den 23 november 1996 försvann 16-åriga Malin Lindström i Husum i Örnsköldsviks kommun.

22 maj 1997 hittades flickans kropp i ett skogsområde strax utanför Husum, i närheten av E4. Hon hade knivhuggits och utsatts för sexuellt våld.

Sommaren 1998 åtalades och dömdes en då 20-årig man av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på Malin Lindström. I oktober samma år friades mannen av hovrätten, framförallt då det saknas teknisk bevisning som kunde knyta honom till brottet.

2020 kom ett nytt genombrott i utredningen då en ny analys lyckats få fram en dna-profil ur en spermafläck som hittats på flickans byxor. Den visade sig matcha med den tidigare friade mannen.

Våren 2022 beslutade Högsta domstolen att ärendet med anledning av den nya bevisningen skulle beviljas resning till nackdel för den nu 44-årige mannen och under sommaren har en ny förhandling hållits i hovrätten för nedre Norrland.

Den nu 44-årige mannen som åter misstänks för mordet på Malin Lindström dömdes av tingsrätten 1998 men friades senare samma år i hovrätten, framförallt baserat på avsaknaden av teknisk bevisning som kunde binda honom till brottet. Det fanns visserligen en spermafläck på flickans kläder, men den var för liten för att dåtidens analysmetoder skulle kunna få fram en dna-profil.

Nyligen lyckades utredare dock med detta och sperman visade sig tillhöra mannen, vilket ledde fram till den nya prövningen i hovrätten.

Flera versioner

Under åren har den 44-årige mannen gett en rad olika berättelser kring vad som hände vid tiden för den 16-åriga flickans försvinnande. Under hovrättsförhandlingen tidigare i somras kom ännu en: mannen erkände att han varit i kontakt med flickans döda kropp men fortsatte neka till att han dödat henne.

Han sade att han umgåtts med tre personer – som han inte vill namnge eller uppge några andra detaljer om – och tillsammans med dem hittat flickans döda kropp inlindad i en presenning. Ledaren för gänget ska ha uppmanat de fyra att onanera vid presenningen och där och då ska 44-åringen inte ha förstått att det fanns en kropp inuti den, det upptäckte han först efteråt. Att han inte tidigare berättat om detta förklarade han med att han hotats av personerna han umgicks med och därför inte vågade.

"Logisk förklaring"

— Det finns en hotbild som förklarar varför han haft svårt att lämna en vettig berättelse i polisförhör och att berättelserna har skiftat och svajat, men det finns en logisk förklaring och det hänger samman med hotbilden, sade mannens advokat Ulf Holst under förhandlingen.

Åklagaren yrkade under förhandlingen på att mannen ska dömas till sex års fängelse för mordet. Ulf Holst vill se en friande dom, då han anser att åtalet mot klienten inte är styrkt.

— Det finns utrymme för ett alternativt händelseförlopp och en alternativ gärningsman, sade Ulf Holst under sin slutplädering enligt SVT Västernorrland.

I samband med att förhandlingen avslutades beslutade dock hovrätten att 44-åringen ska vara fortsatt häktad i väntan på domen.

Mannen döms till fängelse för mordet på Malin

Klockan 11 under tisdagen kom domen mot den 44-årige man som misstänkts för mordet på 16-åriga Malin. 

Hans döms till fängelse i fem år, beslutar hovrätten för nedre Norrland. Att han inte döms till längre fängelsestraff, trots att straffvärdet för brottet beskrivs som "utomordentligt högt" i domen, beror på flera straffrabatter.

Den 44-årige mannen var bara 18 år vid brottstillfället, och därför har hovrätten bedömt åtta års fängelse som ett lämpligt straff. Därefter har ytterligare tre år dragits av straffet i och med att brottet skedde för så längesen.

– Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren i ett pressmeddelande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.