Idag inleddes rättegången mot den 18-åring som misstänks för skoldådet på Malmö Latinskola
Idag inleddes rättegången mot den 18-åring som misstänks för skoldådet på Malmö Latinskola - Foto: Johan Nilsson/TT

18-årig elev misstänks för lärarmorden i Malmö – ber anhöriga om ursäkt

Under stort säkerhetspådrag inleds nu rättegången om dubbelmordet på Latinskolan i Malmö i mars. Den åtalade 18-åringen inledde med att erkänna båda morden. Genom sin advokat ber han sedan om ursäkt till de anhöriga.


Det var vid 17-tiden den 21 mars som två kvinnliga lärare i 50-årsåldern attackerades av en 18-årig manlig elev, beväpnad med flera tillhyggen, på Malmö latinskola. 

Bägge kvinnorna avled senare av sina skador och 18-åringen kunde gripas av polis på skolan.

Läs mer om dådet på Malmö latinskola här.

Idag inleds rättegången

Idag inleddes rättegången mot den 18-årige eleven, och redan 40 minuter före rättegångsstarten ringlade kön lång utanför säkerhetssalen i Malmö tingsrätt. Alla åhörare genomgår noggrann säkerhetskontroll.

Inne i salen ryms drygt 20 åhörare och rättssalen och åhörare är avskilda av en glasvägg.

Den åtalade 18-åringen andas tungt, rättar till luggen och tittar ned i bordet. Rör hela tiden på händerna. Knyter dem, masserar handflatorna mot varandra.

18-åringen erkänner båda morden

Efter det att åklagaren gått igenom åtalet erkänner 18-åringen båda morden. Han godkänner även via sin advokat de begärda skadestånden.

Åklagaren begärde under förhandlingsstarten att dörrarna skulle stängas för åhörare, men efter en kort överläggning beslutade rättens ordförande att rättegången ska vara öppen.

Rättegången ska pågå under totalt fyra dagar, den här veckan och nästa.

Den misstänktes advokat: "Han vill rikta ett innerligt "förlåt mig""

18-åringen har genom sin advokat Anders Elison erkänt händelsen, men att säger dådet inte var riktat mot just de två som dödades.

Under rättegången vänder sig Elison till de anhöriga för att föra den misstänktes talan. Genom honom ber den misstänkte gärningsmannen om ursäkt.

– Det här är ett resultat av den misstänktes desperation. En del av honom kan fortfarande inte förstå att han gjort detta. 18-åringen är medveten om att målsägande aldrig kan komma att förlåta det han gjort men vill ändå rikta ett innerligt ”förlåt mig”, säger Elison, enligt uppgifter från Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!