Moderaterna vill se hårdare straff.
Moderaterna vill se hårdare straff. - Foto: Arkivbild/Janerik Henriksson/TT

Moderaterna vill se skärpta straff för brott mot äldre

Brott mot äldre personer bör leda till högre straff och resurserna för att utreda seriebrottslighet mot äldre måste öka. Nu presenterar Moderaterna fyra åtgärder för att stärka arbetet mot brottslighet mot äldre.


Moderaterna vill bland annat att ett nytt "äldrefridsbrott" införs, alltså en straffskärpningsregel som träffar all brottslighet där brottsoffret är en "äldre person".

"Skärpningen ska inte bara öka i proportion till brottets art utan också till brotts­offrets ålder", heter det i artikeln som bland annat undertecknats av partiledaren Ulf Kristersson och M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Partiet vill även se ökade resurser till polisens specialgrupp som utreder seriebrottslighet mot äldre, samt pröva om en statlig stödlinje för äldre personer som utsatts för brott bör införas.

Därtill vill M att rätten till målsägandebiträde för äldre brottsoffer utökas, på så vis att ett biträde förordnas brottsoffer som har fyllt 67 år, oavsett brott, om det inte är uppenbart att det inte finns ett sådant behov.

Åtgärderna som partiet vill genomföra i en borgerlig regering presenteras i en artikel på DN Debatt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!