Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vill vända på varje sten för att bryta segregationen.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vill vända på varje sten för att bryta segregationen. - Foto: Arkivbild/Johan Nilsson/TT

Regeringen ska utreda stöd till trossamfund

Utländsk finansiering av religiös verksamhet i Sverige ska inte gå till våldsbejakande extremism, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Hon lovar att en utredning i frågan tillsätts i höst.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— Det här är ett område där vi saknar kunskap. Vi vet att en del samfund i dag tar emot medel från utländska finansiärer. Vi vet också att det i dagsläget framkommit fall där utländska stödgivare ställt krav på svenska trossamfund, säger Jeanette Gustafsdotter under regeringens sommarfika.

— I några fall har dessa samfund även uppmuntrats till våldsbejakande extremism, det är självklart djupt oroväckande. Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen.

I maj meddelade regeringen att de så kallade demokrativillkoren för trossamfund som får statligt stöd ska skärpas och att utländsk finansiering av trossamfund behöver ses över.

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) ska nu kartlägga hur stor förekomsten är i de samfund som tar emot statligt stöd. Uppdraget ska redovisas den 15 januari 2023. I höst tillsätts också en utredning i frågan som kan ligga till grund för lagstiftning, säger Gustafsdotter.

— Vi kan inte acceptera att parallellsamhällen byggs upp eller att utländska krafter bidrar till spridande av våldsbejakande extremism.

SST får även i uppdrag att genomföra utbildningar för trossamfundsledare för att stärka deras kunskap om och arbete med demokratiska principer. Det uppdraget ska vara klart senast den 5 mars 2023.

TT
/