"Vittnet" kunde avslöja de två poliserna med hjälp av en egen bandspelare.
"Vittnet" kunde avslöja de två poliserna med hjälp av en egen bandspelare. - Foto: Fredrik Sandberg/Illustration/TT

Poliser försökte påverka vittne – röjdes av hemlig inspelning

Efter Aftonbladets "200 sekunders" avslöjande åtalas två poliser nu för tjänstefel. Under en mordutredning stängde poliserna av bandspelaren och försökte påverka vittnet till att säga annat. Vittnet var i själva verket informatör åt polisen.


I oktober i fjol kunde Aftonbladets "200 sekunder" avslöja hur polisen hanterat informatören Erik, som egentligen heter något annat. Han har tidigare dömts till långa fängelsestraff och umgicks i kriminella kretsar, samtidigt var han informatör åt polisen.

I samband med en mordutredning i Årbyskogen i Eskilstuna 2018 försökte två poliser påverka hans vittnesmål. Under ett förhör ska poliserna stängt av sin inspelning och förklarat till Erik vad de ville att han skulle säga under förhöret.

Bandspelare gömd i strumpan

Men det poliserna inte kunde anat, var att Erik hade en egen bandspelare gömd i strumpan. Den hemliga inspelningen publicerades sedan av tidningens "200 sekunder", varpå Polismyndigheten polisanmälde sig själv.

Fallet har sedan dess utretts av Särskilda åklagarkammaren. Chefsåklagare Martin Tidén anser att de två poliserna åsidosatt vad som gäller för deras uppgift och inte iakttagit saklighet och opartiskhet, medan poliserna förnekar brott.

Poliserna: "Manipulerad inspelning"

De två poliserna menar att de misstänker att inspelningen som används mot dem är manipulerad.

– Det är en fråga som kommer att behandlas under rättegången. Jag tänker inte kommentera det nu. Jag vet inte om det påståendet är så konkret, säger Martin Tidén, till tidningen.

Kammaråklagare Anna Asklöf ledde förundersökningen om mordet i Årbyskogen, hon säger att hennes direktiv inför förhöret enbart var att vittnet skulle höras.

– Det är inget konstigt att en åklagare ger direktiv. Åklagaren är inte ansvarig för om polisen inte följer de lagar och regler som gäller för hur polisförhör ska genomföras, säger Martin Tidén.

Erik lever fortfarande gömd

Informatören Erik tycker att det är bra att poliserna ställs till svars. Men däremot röjdes Eriks identitet av polisen under utredningen, och han hamnade i livsfara och tvingas leva gömd med sin familj.

En förundersökning om brott mot tystnadsplikten inleddes, men den lades ner med motiveringen att det inte går att bevisa att de misstänkta har gjort sig skyldiga till brott.

– Det har gått snart två sedan polisen avslöjade mig som informatör. Vi sitter fortfarande gömda i samma situation, utan pengar och har inte fått någon som helst hjälp av polisen, säger Erik till Aftonbladet.

De åtalade poliserna är omplacerade till andra arbetsuppgifter.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.