Fredag 12 Aug
Stockholm

Veterinärbesöken ökar: "Nya djurägare är okunniga"

Flera veterinärer upplever att vissa som skaffat husdjur under pandemin saknar grundläggande kunskap om sin nya familjemedlem.
Flera veterinärer upplever att vissa som skaffat husdjur under pandemin saknar grundläggande kunskap om sin nya familjemedlem. Foto: Stina Stjernkvist/TT och Pär Fredin/TT (Montage)

Nya djurägare går många gånger i onödan till veterinären och försäkringarna riskerar att bli dyrare, enligt flera bolag. Flera veterinärer upplever att vissa som skaffat husdjur under pandemin saknar grundläggande kunskap om sin nya familjemedlem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hussarna och mattarna har blivit betydligt fler under pandemin. I takt med att husdjuren blivit fler har också veterinärbesöken ökat – samtidigt som branschen lider av stor brist på personal.

I fjol rapporterade 45 procent av medlemsföretagen i Svensk djursjukvård ett ökat antal patientbesök. Motsvarande siffra för 2020 var 32 procent, rapporterar Dagens Nyheter.

"Sätter press på veterinärerna"

Veterinärer runt om i landet vittnar om ett avvikande besöksmönster bland djurägare de senaste åren. Enligt veterinärerna märks det att många nya djurägare är oerfarna och saknar grundläggande kunskap om sina djur. 

– De går till veterinären när hunden har diarré eller en liten kloskada, säger Monica Stavenborn, veterinär sedan 48 år tillbaka, till Dagens Nyheter.

Det ökande antalet djurägare och vårdbesök sätter press på veterinärmottagningarna.

– Många verksamheter går redan på knäna, djuren blir fler men inte vi. Vi har hittills lyckats hålla våra öppettider, men många akutverksamheter har ofta varit tvingade att minska eller stänga sina akutintag, säger Marie Jury, veterinär och vd på Väsby djursjukhus, till tidningen.

"Många nya djurägare är okunniga"

Svenska kennelklubben, SKK, delar också bilden av att allt fler djurägare söker sig till veterinären, men lägger till att det skett en ökning under de senaste 10-15 åren.

Även Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på försäkringsbolaget Agria, märker av okunskapen bland djurägare. Han berättar för tidningen att hundägare gått till veterinären med djur som haft ryckningar – men att det i sin tur visat sig att hundarna sovit och drömt.

– Vi märker, utan att dra alla över en kam, att många av de nya djurägarna är väldigt okunniga, säger han till tidningen.

Som ägare har man ett ansvar att ta reda på vad man själv kan göra för att hjälpa sitt djur, här går det att ta vara på den kunskapen som finns – på nätet och minst hos uppfödarna, uppger Olsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.