En man vilar i skuggan vid en stenmur i Madrid i juli. Arkivbild.
En man vilar i skuggan vid en stenmur i Madrid i juli. Arkivbild. - Foto: TT

Årets juli en av de varmaste

Årets juli var en av de tre varmaste som uppmätts på jorden sedan mätningarna startade. I Europa var det den sjätte varmaste julimånaden hittills, rapporterar EU:s klimattjänst Copernicus.


Under värmeböljan som drog in över delar av Europa i mitten av juli uppmättes temperaturer på över 40 grader i delar av Portugal, Spanien, Frankrike och Storbritannien. I samband med den slogs flera lokala och nationella värmerekord i den västra och norra delen av Europa.

Större delen av landmassorna på norra halvklotet hade temperaturer långt över genomsnittet för månaden. På andra håll var temperaturen lägre än den brukar, bland annat i stora delar av Centralasien och större delen av Australien.

"Vi kan förvänta oss fler frekventa och längre perioder med extremt höga temperaturer, när den globala temperaturen ökar ytterligare" säger klimatforskaren Freja Vamborg på Copernicus i ett pressmeddelande.

Juli var också torrare än den brukar i stora delar av Europa samt i stora delar av Nordamerika, Sydamerika, Centralasien och Australien. I bland annat östra Ryssland och norra Kina kom mer nederbörd än normalt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.