När vi samlas på arbetsplatserna efter semestern frodas förkylningsvirusen. Arkivbild.
När vi samlas på arbetsplatserna efter semestern frodas förkylningsvirusen. Arkivbild. - Foto: TT

Så undviker du förkylningsfällorna på jobbet

”En brygd av smittämnen” väntar när vi samlas på arbetsplatserna igen efter semestern, enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall. Så hur undviker vi att åka på snuva eller magsjuka det första vi gör? Och bör vi stanna hemma vid minsta nysning?Vi behöver påminna oss om det vi lärt oss under pandemin, säger Leif Dotevall.


Fakta: Covid-19 just nu

De två senaste månaderna har spridningen av covid-19 ökat, till skillnad från tidigare pandemisomrar. Orsaken är den mer smittsamma virusvarianten BA.5 som är bättre på att runda immunförsvaret hos både vaccinerade och tidigare infekterade.

Under vecka 30 rapporterades 5 261 nya bekräftade fall av covid-19 i Sverige. Det är på samma nivå som den föregående veckan, men om smittspridningen börjat minska eller inte är för tidigt att säga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Semestern är slut och för många väntar ett kärt återseende av kollegorna. Och ett mindre kärt återseende av deras virus, som tyvärr ofta kommer med på köpet. För när arbetsplatserna fylls på igen med människor som befunnit sig på olika håll under sommaren uppstår ”en brygd” av olika smittämnen som vi delar med varandra i fikarum och på möten, enligt Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

1) Vilka smittor brukar cirkulera när vi kommer tillbaka från semestrarna?

— Vi ser nästan alltid en ökning av vanliga förkylningsvirus av många olika slag. Men även av mag-tarmvirus såsom calicivirus (vinterkräksjuka), liksom tarminfektioner som man kommer hem med när man varit utomlands, såsom salmonella och campylobakter. De sistnämnda har däremot lägre smittsamhet, säger Leif Dotevall.

Samtidigt har covid-19 varit på uppgång under de senaste två månaderna, och har du förkylningssymtom finns en ansenlig risk att det beror på det nya coronaviruset.

2) Vad ska vi tänka på för att inte åka på förkylning eller annat efter semestern?

Det allra viktigaste är att ha nolltolerans på arbetsplatserna mot ”sjuknärvaro” – att medarbetare kommer till jobbet med snuva eller andra symtom, menar Leif Dotevall.

— Man ska verkligen inte gå till jobbet när man är förkyld. Vi glömmer så fort det vi lärt oss under pandemin om hur vi bör bete oss, men det handlar om vanlig mänsklig omtanke, säger han.

— Sedan ska man alltid ha noggrann handhygien. Det fungerar mot många infektioner, även om just covid nog inte spridits så mycket via händerna som man trodde tidigare. När det gäller covid är det viktigaste att inte utsätta andra för din hosta eller dina nysningar. Det är enkla regler, men de kan vara svåra att tillämpa när man har många måsten omkring sig.

När det gäller covid-19 är det fortsatt viktigt att följa rekommendationerna kring vaccinationer, betonar Leif Dotevall. Fortfarande har en av tre vuxna inte tagit den tredje sprutan.

— Vaccinerna skyddar bra mot allvarlig sjukdom, men skyddet minskar efter 4–5 månader och det är viktigt att se till att man är så skyddad som möjligt.

3) Hur ska vi bete oss i fikarummen och i kollektivtrafiken? Är det lönt att försöka hålla distans?

Tiden då vi pratade om att hålla avstånd är förbi, konstaterar Leif Dotevall.

— Det fungerar inte i praktiken eftersom många återgår till det normala. Det är nog okej så länge det inte dyker upp något nytt – vi behöver ha en beredskap att snabbt ställa om igen om det dyker upp en ny virusvariant. Till exempel ha hybridmöten där man kan vara med digitalt om man är på väg att bli snuvig.

4) Bör jag stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, eller hur ska jag tänka?

Ja, i stort sett, anser Leif Dotevall.

— Jag tror att vi från och med nu behöver tänka om generellt. Tidigare har man haft en tendens att kämpa på och gå till arbetet även om man är snuvig eller hostig. Men det som gäller nu är det vi lärt oss från covid: vid hosta eller snuva ska vi stanna hemma. Jag tror att detta är något man behöver prata om på alla arbetsplatser nu.

Det förhållningssättet gäller främst vuxna. För barn som ofta är småsnoriga för jämnan gäller samma som innan pandemin, att först och främst se till allmäntillståndet och barnets bästa, enligt Leif Dotevall.

Även Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, betonar att den som är sjuk ska hålla sig hemma – men att vi inte behöver ha riktigt samma strikta beteende som under pandemin.

— Då kanske man stannade hemma om man vaknade med lite huvudvärk, nu tänker man kanske att det kan beror på att man är stel i axlarna och går till jobbet ändå, och det är helt rimligt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

1 timme sedan
Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.