TV4:s Kalla fakta visar att fem av åtta riksdagspartier är beredda att kringgå lagen om partifinansiering.
TV4:s Kalla fakta visar att fem av åtta riksdagspartier är beredda att kringgå lagen om partifinansiering. - Foto: Adam Ihse/TT och Janerik Henriksson/TT

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag: "Ett hot"

Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering, visar TV4:s Kalla fakta.
– Om det kom en artikel om det här mitt i brinnande valrörelse och vi missar riksdagsspärren, skulle jag aldrig förlåta mig själv, säger Liberalernas ansvariga för stöd Lisa Flinth.


En ny lag om donationer till politiska partier trädde i kraft 2018. Enligt den måste partierna redovisa alla bidrag som ges av privatpersoner eller företag.

En givare får vara anonym om beloppet inte överstiger ett halvt basbelopp, 24 150 kronor. Vill man ge mer pengar, så måste man stå för det med sitt namn.

Centern, Vänstern och Miljöpartiet avböjde

TV4:s Kalla fakta har anlitat två affärsmän som ringt till samtliga riksdagspartier och frågat hur de kan skänka en halv miljon kronor men förbli anonyma. Samtalen har spelats in och mötena filmats med dold kamera.

Bara Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger att det inte går. De övriga fem partierna föreslår olika metoder för att möjliggöra det.

Kalla fakta visar: Partierna använder olika metoder

Metoderna varierar. Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren föreslår att pengarna delas upp på enskilda kandidater, så att varje belopp hamnar under ett halvt basbelopp.

En annan metod är bulvanmetoden, som Sverigedemokraternas ekonomichef Lena-Karin Lifvenhjelm föreslår. Pengarna ges till en person som är beredd att stå för bidraget, varpå pengarna sedan går vidare till partiet.

Även Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell talar öppet om ett bulvanupplägg i de inspelade telefonsamtalen.

SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek, som kandiderar till riksdagen, äter lunch med affärsmannen och föreslår att han bildar en stiftelse, som kan skänka pengarna. Då behöver partiet bara redovisa namnet på stiftelsen.

Moderaternas ombudsman Patrik Haggren föreslår att givaren delar upp gåvan mellan familjemedlemmar för att komma under redovisningsgränsen.

Svend Dahl: "Viktigt att hålla dig anonym"

Liberalernas ansvariga för ledningsstöd Lisa Flinth föreslår också bulvanmetoden och förmedlar en kontakt till en mellanhand, konsulten Svend Dahl, som ingående diskuterar upplägget med affärsmannen.

Dahl föreslår först att hans företag fakturerar en halv miljon till affärsmannen, men han fastnar sen i stället för förslaget att pengarna skänks till honom och att han sedan ger pengarna till Liberalerna. Därigenom slipper Dahl betala moms på pengarna.

— Det viktiga är att hålla dig anonym, säger Dahl i Kalla faktas inspelningar av telefonsamtalet med affärsmannen.

Svend Dahl är statsvetare och har tidigare varit chef för Liberala nyhetsbyrån.

Lisa Flinth: "Skulle aldrig förlåta mig själv"

Kalla fakta återkopplar till partiet och Lisa Flinth, som är mycket medveten om att metoden står i strid med syftet med lagen. Hon framhåller i telefonsamtalet med affärsmannen att det är mycket viktigt att upplägget inte kan spåras till partiet.

— Det skulle kunna få väldigt stora konsekvenser. Vi har ju inte riktigt några marginaler i trovärdighet här. Om det kom en artikel om det här mitt i brinnande valrörelse och vi missar riksdagsspärren, skulle jag aldrig förlåta mig själv, säger Flinth.

Statsvetaren: "Ett hot mot demokratin"

Statsvetaren Jonas Hinnfors, som kommenterar samtalen för Kalla fakta, säger sig vara chockad över vad han hör.

— Man är medveten om vad som är syftet med den nya lagstiftningen. Att bryta mot det syftet är politisk dynamit. Det finns all anledning att utkräva ett moraliskt och politiskt ansvar. Det är ett hot mot demokratin, säger Hinnfors.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!