En anhörig har larmat om missförhållanden på Karslunds sjukhem.
En anhörig har larmat om missförhållanden på Karslunds sjukhem. - Foto: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT

Åldring lämnades i avföring – ringde sitt barn och grät

En åldring fick ligga sitt eget bajs i i en och en halv timme. Nu larmar en anhörig om missförhållanden på ett sjukhem i Västerås.
– Min förälder ringer och gråter, säger hen.


Efter flera år av brister på Karlslunds sjukhem i Västerås har en anhörig fått nog. För lite personal och brist på resurser gör att föräldern som bor på hemmet ringer till sitt barn och gråter. 

– Min förälder är 96 år, men klar i huvudet. Det är ovärdigt hur min förälder behandlas, säger den anhöriga till VLT.

I den senaste incidenten på hemmet fick åldringen vänta i sin avföring i en och en halv timme. När den anhöriga påtalade problemet uppgav personalen att "de gjorde vad de kunde, men inte var tillräckligt med folk".

Fick tjata om ambulans

Vid ett annat tillfälle misstänkte den anhöriga att föräldern fått en stroke, vilket senare visade sig vara riktigt. Personalen ville då inte ringa efter ambulans, utan det gjordes först efter tjat. 

Till VLT svarar Maria Vahlström, ersättare för ordinarie chef på Västerås stads vård- och omsorgsförvaltning, på kritiken. 

– Jag kan inte svara på händelsen i det enskilda fallet, men om någon påkallat hjälp och behövt vänta i en och en halv timme hör det inte till vanligheten, säger hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!