'Det är första gången i södra Sverige, så vi är bekymrade över detta', säger Nils Carlsson vid den skånska länsstyrelsen. Arkivbild.
'Det är första gången i södra Sverige, så vi är bekymrade över detta', säger Nils Carlsson vid den skånska länsstyrelsen. Arkivbild. - Foto: TT

Invasiv vandrarmussla nu också i Skåne

För första gången har den invasiva vandrarmusslan hittats i södra Sverige. Länsstyrelsen i Skåne överväger att bekämpa den med gift.


Fakta: Vandrarmussla

Vandrarmusslan, även kallad zebramussla, kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet.

Första fyndet i Sverige gjordes i Mälaren 1926. Nu finns den i Mälaren och Hjälmaren, och i en del mindre insjöar i Uppland. Musslan finns även i de inre delarna av Bråviken och de östgötska sjöarna Glan och Roxen.

Vandrarmusslan räknas till en av världens 100 värsta invasiva arter, enligt Global Invasive Species Database.

Eftersom den vid rätt förhållanden sprider sig snabbt och kan bilda täta kolonier kan den slå ut andra arter.

Den kan också orsaka ekonomisk skada om den sätter sig på exempelvis kylsystem, slussar och bevattningsanläggningar.

Samtidigt kan den utgöra föda för olika slags sjöfågel, kräftdjur och fiskar. Själv lever den på att filtrera planktonalger vilket gör vattnet mindre grumligt. Detta kan gynna makroalger och bottenlevande växter.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

— Det är första gången i södra Sverige, så vi är bekymrade över detta, säger Nils Carlsson, tillförordnad chef för länsstyrelsens art- och miljöenhet.

Fyndet gjordes tidigare i veckan i norra och södra Saxtorpssjön i Kävlinge kommun och nu planeras en snabbinventering i

Det är oklart hur musslan kommit dit. Till Järavallen, där de konstgjort skapade badsjöarna ligger, kommer många besökare och musslan kan spridas genom att dess mikroskopiska larver följt med vatten från någon annan sjö, exempelvis via blöta badkläder.

"Extremt skadlig"

Vandrarmusslor finns sedan tidigare längre norrut i Sverige, till exempel i Mälaren och Hjälmaren, och i en del mindre insjöar i Uppland.

— På en del ställen har den varit extremt skadlig och på andra ställen har den inte fått så stora effekter, säger Nils Carlsson till TT.

Tätheten kan bli upp mot 10 000 musslor per kvadratmeter och det finns risk för att den slår ut inhemska arter och förändrar ekosystemet. Musslorna kan också täppa till kylsystem och vattenintag.

Överväger gift

— Vi vill väldigt gärna försöka stoppa spridningen. Vi tittar på allt möjligt, vi har kontakt med Havs- och vattenmyndigheten och det kan till och med bli fråga om giftanvändning.

Men den åtgärden sätts bara in om musslan inte finns i andra sjöar i närområdet.

— Det finns gift som har använts i USA som inte ger några varaktiga skador på andra arter, säger Nils Carlsson.

För att lyckas stoppa en invasiv art krävs ett snabbt att agerande, understryker han.

— Vi svenskar måste nog vänja oss vid att sätta in drastiska åtgärder.

När länsstyrelsen besökte sjöarna under torsdagen hittades mängder av musslor i olika storlekar, vilket tyder på att arten funnits där i flera år.

"Nästan omöjligt"

Vattenekolog Erik Årnfelt vid Havs- och vattenmyndigheten bedömer möjligheterna att få bort vandrarmusslan om den redan etablerat sig som små.

— När den väl är etablerad så är den nästan omöjlig att bli av med, säger han till Sydsvenskan.

För att undvika spridning skulle Nils Carlsson helst se att ingen badar i Saxtorpssjöarna – vattnet är fullt är av larver, som kan följa med till exempel badleksaker och gummibåtar när de flyttas till andra vatten. Badkläder som doppats i sjöarna bör tvättas i 60 grader, tipsar han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minröjningen i Ukraina kan ta hundratals år

Bottenrekord i Italien: 6 födslar per 11 dödsfall

Det föds rekordfå barn i Italien, visar nya siffror från Italiens statistikbyrå Istat, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Per 1 000 invånare föddes under förra året 6 barn samtidigt som 11 personer dog.

Därför kommer påskharen med äggen

Ägg, godis och påskris. Påskhelgen är full av traditioner och precis som många högtider bygger de på en salig blandning av nytt och gammalt.

"Kryptoinvesterare förstår inte riskerna"

1 timme sedan
Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen. Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna, säger FI:s Charlotte Fried.

Powell vill avvakta med räntesänkningar

1 timme sedan
USA:s centralbankschef Jerome Powell tror fortfarande att inflationen sjunker mot målet och att det kan bli tre sänkningar av styrräntan i år. Men han tycker inte det är läge att hetsa.

IMF betalar ut miljardbelopp till Egypten

1 timme sedan
Internationella valutafonden (IMF) meddelade på fredagen att de betalar ut motsvarande 8,7 miljarder kronor till Egypten som en del av planen att stödja landets stapplande ekonomi.