Fredag 2 Dec
Stockholm

Riskerar livstid för lärarmord: Är förtvivlad

Rosor placeras i havet av blommor och ljus på trappan vid huvudentrén på Malmö Latinskola den 22 mars, dagen efter att två av skolans lärare dödats av en elev. Arkivbild.
Rosor placeras i havet av blommor och ljus på trappan vid huvudentrén på Malmö Latinskola den 22 mars, dagen efter att två av skolans lärare dödats av en elev. Arkivbild. Foto: TT

Mordet på de båda lärarna på Malmö Latinskola var noggrant planerat och våldet var besinningslöst.Därför ska den 18-årige eleven dömas till livstids fängelse, anser åklagaren.En del av mig förstår fortfarande inte varför jag gjorde det här, säger den åtalade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Lagändring vid årsskiftet

Den så kallade straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år, som har begått grova brott, försvann den 2 januari i år.

Det innebär att om någon som är 18–20 år har begått ett brott som ger fängelse i ett år eller längre så ska hans eller hennes ungdom inte längre beaktas vid straffmätningen.

Det krävs inte längre starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse. Även livstids fängelse kan dömas ut.

Innan lagändringen fick en 18-åring sitt straff nedsatt med omkring 50 procent. En 19-åring fick straffet nedsatt med omkring en tredjedel och en 20-åring med ungefär 25 procent.

Straffen för 15–17-åringar har inte skärpts.

Lagändringen är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten.

Flera remissinstanser var kritiska till lagändringen. Exempelvis Åklagarmyndigheten, Kriminalvården, JO och socialförvaltningen i Stockholm anser att slopandet av straffrabatten kan leda till ett ökat tryck på minderåriga att begå allvarliga brott eller ta på sig skulden för dem åt äldre gängkriminella.

Källor: Justitiedepartementet, Ungdomsreduktionsutredningen, regeringens proposition 2021/22:17

När 18-åringen, som har erkänt mord, återigen bänkade sig i rättssalen begravde han ansiktet i sina händer när åklagaren Johanna Liljeblad yrkade på att han skulle dömas till livstids fängelse.

När han fick möjlighet att säga några ord i samband med att rättegången avslutades brast han i gråt.

— Jag är förtvivlad över det jag har ställt till med, säger han.

"Valt ut vapen"

Åklagaren säger att 18-åringen har planerat sitt brott och medvetet valt skolan som plats.

— Han har läst på, han har valt ut vapen och mundering och förberett sig mentalt, säger åklagaren Johanna Liljeblad.

Offren dödades med kniv och yxa.

— Båda offren har blivit utsatta för kraftigt och besinningslöst våld, säger Liljeblad.

De båda lärarna överfölls efter skoldagens slut den 21 mars på skolans tredje våning. Själv hade eleven tagit på sig halsduk, mask och hörselkåpor för att slippa se och höra sina offer så tydligt.

— Båda offren har kämpat emot och har försvarat sig, säger Liljeblad.

Tidigare var en åtalad tvungen att ha fyllt 21 år för att kunna dömas till livstids fängelse, men vid årsskiftet sänktes gränsen till 18 år. Lagändringen ger fortsatt utrymme för ett tidsbestämt straff vid förmildrande omständigheter, men åklagaren anser att det inte är aktuellt i detta fall.

Försvarsadvokat Anders Elison utanför Malmö tingsrätt på Rättscentrum efter det att rättegången mot den 18-åring som misstänks för morden på två lärare på Malmö Latinskola avslutats.

Kan överklaga

Försvarsadvokaten Anders Elison säger att det var väntat att åklagaren skulle yrka på livstids fängelse.

— De objektiva rekvisiten för livstids fängelse torde vara uppfyllda, säger Anders Elison.

Advokaten anser att straffet borde ligga på 14–16 års fängelse. Detta eftersom rätten borde ta hänsyn till att 18-åringen har vissa psykiska och sociala problem.

Elison vill inte föregå domen som kommer den 8 september, men säger att det med stor sannolikhet blir ett överklagande om rätten går på åklagarens linje.

— Om en 18-åring döms till livstid måste man nästan låta en övre instans pröva om det är en rimlig påföljd givet alla de förutsättningar vi har, säger Anders Elison.

Han säger att hans klient förstår att rättsprocessen i ett sådan läge kan komma att fortsätta i hovrätten eftersom han skulle kunna bli den förste 18-åringen i Sverige som döms till livstids fängelse.

Bild från polisens förundersökningsprotokoll om lärarmorden på Latinskolan i Malmö. Den åtalade 18-åringen tar en bild på sig själv på toaletten på skolan.

"Jag är ett monster"

Den större rättspsykiatriska undersökning han genomgått medan rättegången pausats visar att han inte begick det brutala våldsdådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning – därmed kan han dömas till fängelse.

Tidigare under rättegången har han fått upprepade frågor om varför han gav sig på de båda lärarna. Det har tydligt framgått att de var slumpvis utvalda offer.

Tankarna på att utföra ett dåd väcktes dagen före attacken och det som utlöste dem var ändrade planer kring hans övningskörning och uppkörning. Detta besked gjorde honom mycket upprörd.

— Jag hade velat ta livet av mig under en lång period men jag är alldeles för rädd för att göra det på egen hand med de tillvägagångssätt jag haft i huvudet. Jag får bilden att jag ska försätta mig i en situation där det inte finns någon återvändo, berättade 18-åringen.

Att söka hjälp för sitt dåliga mående såg han aldrig som ett alternativ.

— Jag ville fullfölja bilden av att jag är ett monster.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.