Den anställde som dog på en djurpark på Öland under helgen stångades ihjäl av en eland – eller så kallad älgantilop.
Den anställde ska ha stångats ihjäl av en eland – även kallad älgantilop. Arkivbilder. - Foto: Johan Nilsson/TT och Janet McConnaughey/AP/TT

Anställd stångades ihjäl – kritik mot Ölands djurpark

Den anställde som dog på en djurpark på Öland under helgen stångades ihjäl av en eland – eller så kallad älgantilop. En förundersökning om vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott har inletts.


Händelsen, som inträffade när den anställde tog in till djuren i stallarna, inträffade vid 17.00-tiden på söndagen, då djurparken höll stängt, rapporterar SVT Nyheter Småland.

— I samband med det har något hänt som gjorde att den här antilopen har stångat honom, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Polisen betraktar händelsen som mycket allvarlig.

Kritik hade tidigare riktas mot Ölands djurpark

Enligt uppgifter till Expressen finns sedan tidigare kritik mot djurparkens säkerhetsarbete. En tidigare anställd uppger till tidningen att få av parkens anställda varit utbildade djurskötare, samt att rutiner gällande säkerhetsarbete inte alltid följts – vilket inneburit att parkarbetare gått in ensamma hos rovdjuren.

Den tidigare anställde uppger även att utländska medborgare bott på parken och har jobbat under mycket längre arbetstider än de svenskar som varit anställda.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!