Luftvärmepump kan spara el
Experten tipsar om en pryl som gör att du kan spara in många tusenlappar vad det gäller elkostnader. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Fredrik Sandberg/TT

Smarta prylen för att sänka dina skenande elkostnader

År 2022 har hittills gått i den dyra elens tecken och och under hösten spås nya prisrekord slås. Men det finns faktiskt ett sätt att minska din elförbrukning med 70 procent – i alla fall när det kommer till uppvärmningen.


Sveriges befolkning står inför en utmanande höst vad det gäller elräkningarna och runt om i landet försöker man hitta nya sätt att hålla nere kostnaderna.

Här kan du läsa om hemmets absolut största energibov.

Energiexperten Marie Fägerman tipsar nu om en särskild hushållspryl som kan rädda den som har en klump i magen inför den kommande elräkningen – nämligen luftvärmepumpen, rapporterar Leva & Bo. Detta tips gäller då främst de hushåll som drabbas av dyra kostnader när det gäller uppvärmning.

– En luft-luftvärmepump är ett bra komplement till villor med direktverkande el, och den kräver inga vattenburna element, säger Marie Fägerman, certifierad Energiexpert på Husesyn Besiktningar i Boden, till tidningen och lägger till:

– Det är ett billigt sätt att minska elförbrukningen.

En luftvärmepump kan även användas som AC

Även om värmepumpen ofta kräver el för att fungera, menar experten att det ger mer värme för pengarna. På sommaren kan den med fördel även användas som AC de allra hetaste dagarna.

Här kan du läsa om elektrikernas bästa tips för att få ner kostnaderna.

En typ av luftvärmepump i ett villaområde. Foto: Anders Wiklund/Scanpix/TT

Så mycket kan du spara på att använda luftvärmepump

Hur många slantar som kan sparas in med en luftvärmepump är självklart individuellt, men enligt tidningens beräkningar bör den som har direktverkande el kunna sänka sin förbrukning med 50-70 procent.

Energimyndigheten har, enligt Leva & bo, testat hur många kilowattimmar hushåll på olika platser i landet kan spara in på att äga en luft-luftvärmepump. Högre upp i landet kan du spara in allra mest.

Hus i Malmö: Cirka 6 500-6900 kilowattimmar per år

Hus i Borås: Cirka 7 000-7 800 kilowattimmar per år

Hus i Luleå: Cirka 7 900-9 300 kilowatttimmar per år

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!