Ångest- och depressionsproblematik som tar sig uttryck i en förvärrad ätstörning kan ha lett till att just flickor oftare behöver psykiatrisk heldygnsvård
Ångest- och depressionsproblematik som tar sig uttryck i en förvärrad ätstörning kan ha lett till att just flickor oftare behöver psykiatrisk heldygnsvård - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allt fler flickor tvångsvårdas för ätstörning: "Upptagenhet av utseende"

Antalet flickor som varje år tvångsvårdas inom psykiatrin har närmast fördubblats sedan 2017. Statistik från Socialstyrelsen visar en tydlig ökning av ätstörningar. För yngre barn med anorexitillstånd kan viktnedgången snabbt bli allvarlig och till och med livshotande, säger Niklas Långström vid myndigheten.


Fakta: Unga inom tvångsvården

Psykiatrisk tvångsvård ges som sluten vård enligt LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

2017 vårdades totalt 322 barn och unga under 18 år inom psykiatrisk tvångsvård – 134 pojkar och 188 flickor.

Medan antalet flickor har ökat de senaste fem åren har antalet pojkar minskat.

2021 vårdades 352 flickor med stöd av LPT, antalet pojkar var 119.

Källa: Socialstyrelsen

Socialstyrelsens siffror visar att antalet flickor inom den psykiatriska heldygnsvården har ökat under åren 2017 till 2021. Bland pojkar ser man dock det motsatta.

— Pojkar och flickor har lite olika problemprofiler. Ångest- och depressionsproblematik som tar sig uttryck i en förvärrad ätstörning kan ha lett till att just flickor oftare behöver psykiatrisk heldygnsvård, säger Niklas Långström, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Tydlig ökning av unga och barn som vårdas

Barn och unga som vårdas enligt LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) har också ökat de senaste fem åren.

2021 tvångsvårdades 471 personer under 18 år, vilket kan jämföras med 322 personer år 2017. Även här syns ökningen framför allt bland flickor som 2021 stod för 75 procent av de barn och unga som vårdades enligt LPT.

Den vanligaste diagnosen är ätstörning där man sett en tydlig ökning de senaste åren. Men vad det beror på är svårt att slå fast, enligt Socialstyrelsen. Många olika saker spelar in.

— Ångest hanteras ibland med ätstörningsbeteenden bland dem med genetisk sårbarhet för att utveckla ätstörningar, säger Niklas Långström och fortsätter:

— Upptagenhet av utseende och vikt kan förstärkas av sociala medieanvändning. Kanske upptäcks inte heller ett snabbt sjukdomsförlopp på grund av social isolering, en upptagen omgivning eller en otillräcklig elevhälsa.

Följa upp pandemin 

Redan innan pandemin såg Socialstyrelsen en ökning av unga inom den psykiatriska tvångsvården. Huruvida covidåren har haft en inverkan går inte att säga i nuläget. Myndigheten kommer att titta på det här framåt.

— Samhället och vården själva vill förstås minska användningen av tvångsvård, den ska undvikas i det längsta. Här ligger den knepiga avvägningen, ibland blir det inte möjligt att avstå från att tvångsvårda allvarliga psykiatriska tillstånd. Där ätstörningar alltså tydligt ökat under de senaste åren, säger Niklas Långström.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.