I värsta fall kan elen, vid akut elbrist, behöva kopplas ner.
I värsta fall kan elen, vid akut elbrist, behöva kopplas ner. - Foto: Johan Nilsson/TT och Exponera/TT

Så snabbt kan elen akutstoppas till hushållen – utan förvarning

Om det uppstår akut brist på el i Sverige finns en på förhand formulerad plan för att hantera krisen: att stoppa elen till svenska hushåll under särskilda eltoppar. I värsta fall stryps då elen helt utan förvarning.


Elen riskerar inte bara att bli betydligt dyrare under den kommande hösten och vintern, utan den riskerar också att stängas av om det råder alltför stor brist.

En sådan situation kan uppstå om den svenska elproduktionen, tillsammans med importerad el, inte kan möta efterfrågan från konsumenterna, rapporterar Expressen med hänvisning till Svenska Kraftnät.

Elen kan kopplas bort på 15 minuter

Faktum är att det redan finns en plan för hur man ska hantera en sådan krissituation. Huvudperson i planen är den vakthavande ingenjören i Svenska Kraftnäts kontrollrum. 

Denne har nämligen makten att, om läget är tillräckligt akut, stänga av elen till delar av landet.

– Den vakthavande ingenjören i kontrollrummet är operativt ansvarig för Sveriges stamnät. Den funktionen är bemannad dygnet runt, året runt. Han eller hon tar det beslutet, säger Pontus de Maré, driftchef på statliga Svenska Kraftnät, till Expressen.

Mer specifikt kan den vakthavande ingenjören beordra elbolag att dra ner ett antal megawatt under en timlång period. 

– Från att ordern kommer ska det ske på 15 minuter, säger Pontus de Maré till tidningen.

Här kan du läsa om hemmets absolut värsta energibov.

Svenska Kraftnät-chefen: "Då får man en kollaps"

Vid ett sådant akutstopp skulle tusentals, eller till och med tiotusentals hushåll, i värsta fall vara utan el. Om man inte skulle vidta åtgärder och koppla bort elen kan situationen bli än värre.

– Då får man en kollaps där en mycket större del av Sverige påverkas än om man gör stängningen kontrollerat. Gör man det kontrollerat är det också mycket lättare att koppla på elen igen. Om vi ser att det kommer smygande gör vi allt för att förvarna, säger Pontus de Maré till Expressen.

Driftchefen hoppas dock att det höga elpriset, med förhoppningsvis mindre elförbrukning som följd, ska göra att svår elbrist och akutstopp kan undvikas.

Senaste nytt

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.

Minskad novembertrafik för Norwegian

Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.

Ny rapport: Riksbanken underskattade riskerna

1 timme sedan
Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper hade begränsad effekt i syftet att få upp inflationen.