Den här vintern får rekordmånga vargar skjutas. Arkivbild.
Den här vintern får rekordmånga vargar skjutas. Arkivbild. - Foto: TT

Rekordstor vargjakt i vinter

Rekordmånga vargar får skjutas vid jakten i vinter. Men Sveriges jägare vill att fler ska skjutas.


Sammanlagt får 75 vargar i fem län skjutas, har länsstyrelserna beslutat. Efter förra inventeringen gjordes bedömningen att det finns cirka 460 vargar i Sverige.

Svenska jägareförbundet vill att minst 100 vargar ska skjutas.

"Det första steget måste vara att minska stammens storlek. Då behövs en tilldelning som med bestämdhet leder till detta", säger förbundsordförande Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Jägarnas riksförbund konstaterar att även om 75 vargar är en höjning mot fjolåret innebär det ändå ingen större lättnad eller att vargstammen minskar.

Vargjakt får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län. Jakten inleds den 2 januari nästa år och pågå som längst till och med den 15 februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.