En protes av äldre modell än de som studien handlar om. Arkivbild.
En protes av äldre modell än de som studien handlar om. Arkivbild. - Foto: TT

Forskare förteg svåra komplikationer av protes

En man som fått sin amputerade arm ersatt med en tankestyrd protes med inbyggd känsel drabbades av livshotande sepsis. Men det nämndes inte i den fallstudie där han ingick som en av fyra patienter.


Fallstudien publicerades i New England Journal of Medicin i april 2020 och fick stor uppmärksamhet, skriver Forskning och framsteg, som granskat den vetenskapliga artikeln. Den illustrerades med bilder på tre av de fyra försöksdeltagarna när de snickrar, cyklar och gräver i trädgården. I artikeln skriver forskarna att ingen av dem drabbades av några allvarliga komplikationer. Men påståendet gällde tre av patienterna.

Forskarna skrev i artikeln att den fjärde patienten hade hoppat av utvärderingen. I själva verket hade de kännedom om att denna patient drabbats av sepsis (blodförgiftning) och därefter ytterligare en allvarlig infektion, skriver Forskning och framsteg. Patienten själv förnekar att han hoppat av utvärderingen.

— De följde upp mig. Tills det gick åt helvete, säger han till tidningen.

En av forskarna bakom den vetenskapliga artikeln, Rickard Brånemark, skriver i ett mejl till Dagens medicin att han beklagar att komplikationerna utelämnades ur rapporten. Den vetenskapliga artikeln håller nu på att uppdateras, uppger han.

Komplikationerna som den fjärde patienten råkade ut för har inte dolts med avsikt, framhåller han. De har redovisats på flera vetenskapliga konferenser och patienten kommer också att finnas med i en bredare rapport om 16 patienter som ännu inte är färdig.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Rejält vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en vinst före kreditförluster och påförda avgifter på 13,5 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 12,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.