I natt svensk tid kolliderar rymdfarkosten Dart med asteroidmånen.
I natt svensk tid kolliderar rymdfarkosten Dart med asteroidmånen. - Foto: TT

Rymdfarkost redo att ramma asteroid

I natt svensk tid genomförs det första testet av ett nytt försvar av jorden. Då ska rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) ramma en asteroid i ett försök att ändra rymdstenens omloppsbana.


— Det är spännande och det pirrar lite i magen, säger Mikael Granvik, docent i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet, till Vetenskapsradion.

Farkosten sköts upp den 24 november förra året och är nu strax framme vid sitt mål, över en miljon mil från jorden. Krocken med asteroidmånen, 160 meter i diameter, kommer att studeras från jorden och från en satellit, och senare av rymdsonden Hera som ska skjutas upp om två år.

Nasa-experimentet är det första i sitt slag och kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden. Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, omkring 3,7 miljarder kronor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

1 timme sedan
Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

1 timme sedan
En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.