Fem män får sänkta straff i hovrättens dom. Arkivbild.
Fem män får sänkta straff i hovrättens dom. Arkivbild. - Foto: TT

Hovrätten sänker straff efter bråk i Hjällbo

Hovrätten sänker straffen för fem män som var inblandade i ett stort bråk i stadsdelen Hjällbo i Göteborg i maj förra året. Alla fem slipper fängelse.


En av männen döms nu till samhällstjänst, medan fyra ska betala 50 dagsböter vardera, skriver Göteborgs-Posten.

I tingsrätten dömdes elva män, från två olika grupperingar, till fängelse i två eller fyra månader för våldsamt upplopp.

Sex av männen överklagade. Hovrätten friar fem från anklagelsen om våldsamt upplopp, och dömer dem i stället för ohörsamhet mot ordningsmakten. För en av dem, som även döms för sabotage mot blåljusverksamhet, står dock fängelsestraffet kvar. Alla dessa var på samma sida i bråket på stadsdelstorget.

Den sjätte mannen döms även i hovrätten för våldsamt upplopp, men får straffet sänkt till 75 timmars samhällstjänst.

Två dagar efter upploppet dödades en 44-årig man i en skottlossning på samma torg. En 22-årig man dömdes i hovrätten till livstids fängelse för mord och tio mordförsök. Enligt hovrättens dom fanns ett samband mellan upploppet och dödsskjutningen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till de långsiktiga effekterna brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat till riksdagen saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågat.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

1 timme sedan
Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.