Svenska företags problem med höga elpriser intresserar ryska medier. Arkivbild.
Svenska företags problem med höga elpriser intresserar ryska medier. Arkivbild. - Foto: TT

Svensk elkris intressant i rysk propaganda

Svenska företag kontaktas av ryska propagandakanaler som vill rapportera om problem med höga elpriser, uppger flera svenska medier.Ryssland vill sätta en bild som handlar om allt som kan försvaga Sverige, säger Mikael Östlund vid Myndigheten för psykologiskt försvar.


Ett gjuteri i Småland berättade i SVT Jönköping att elräkningen för en månad blivit ungefär lika hög som kostnaden för hela året brukat vara.

Några dagar senare fick företaget ett mejl från den ryska, statliga propagandakanalen RT (tidigare Russia Today). RT ville intervjua gjuteriets vd, Cajsa Lundberg.

— Jag tyckte det var obehagligt, konstigt och jag blev arg. Att bli utnyttjad i deras krigspropaganda känns inte bra, säger Cajsa Lundberg till Expressen.

Avböjt att delta

Även andra företag i Jönköpings län som pratat om problem med höga elpriser vittnar om liknande kontakter.

— Det är flera av dem som säger att de blivit kontaktade av utländska medier med rysk anknytning som vill göra reportage om hur illa det är, och hur bra Ryssland lyckats med de åtgärder man gjort, säger Frida Boklund, regionchef på Företagarna, till P4 Jönköping.

De företag Boklund pratat med har dock avböjt att medverka, när sådana förfrågningar kommit.

Myndigheten för psykologiskt försvar är inte förvånad över det ryska intresset.

— Det är klart att elpriserna är en sårbarhet, både för samhället och för bilden av samhället. Så det är inte konstigt att man är där och försöker peta i det såret, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på myndigheten, till TT.

Sanktioner från EU

Han rekommenderar att företagare och andra som blir kontaktade tänker sig för, innan man eventuellt ställer upp i en intervju.

— Om man blir uppringd av RT behöver man absolut inte ge några kommentarer. Det är ett Kremlnära statsägt organ som Ryssland använder för informationspåverkan, säger Mikael Östlund.

EU har beslutat om sanktioner mot de ryska, statliga mediekanalerna RT och Sputnik. De bedöms förvränga sanningen och är därmed är ett hot mot den allmänna ordningen och säkerheten inom EU.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.