T.h. Fotot på Jupiter är taget av James Webb-teleskopet den 27 juli och har färglagts i efterhand.
T.h. Fotot på Jupiter är taget av James Webb-teleskopet den 27 juli och har färglagts i efterhand. - Foto: AP/TT

Jupiter extra synlig från jorden — då kan du se planeten ikväll

I natt kommer solsystemets största planet Jupiter att vara extra väl synlig från jorden. Planeten ses enkelt med blotta ögat och med kikare är det till och med möjligt att se dess fyra största månar.


Fakta: Jupiter – som ett solsystem i miniatyr

Jupiter är den femte planeten från solen och solsystemets största planet. Den består i huvudsak av väte och helium.

Jupiter är mer än dubbelt så massiv som alla andra planeter tillsammans och kan med sin påverkan på rymden omkring sig liknas vid ett solsystem i miniatyr. Planetens massa är en tusendel av solens, eller 318 gånger jordens massa.

Jupiter har 79 bekräftade månar, fler än någon annan planet i solsystemet. De fyra största månarna, Io, Europa, Callisto och Ganymedes, upptäcktes av Galileo Galilei i början av 1600-talet.

Sedan 2016 ger rymdsonden Juno nya möjligheter att undersöka Jupiters magnetfält, atmosfär och inre struktur. I augusti i år publicerades nya unika bilder på planeten tagna av världens största rymdteleskop James Webb.

Källa: Rymdstyrelsen, NE

Den enorma gasplaneten befinner sig under måndagen i opposition, det vill säga att jorden befinner sig mellan solen och Jupiter i en linje, vilket kommer att få Jupiter att se större och ljusare ut.

— Jorden och Jupiter ligger på samma sida om solen räknat. I praktiken innebär det att Jupiter befinner sig precis i motsatt riktning på stjärnhimlen mot vad solen gör, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet.

Fenomenet är i sig inte ovanligt – jorden står som närmast Jupiter var 13:e månad – men denna gång är planeten dessutom närmare jorden än vad den varit sedan 1963, enligt Nasa.

Jupiter står rakt i söder

Jupiter kommer att befinna sig drygt 591 miljoner kilometer från jorden, vilket är cirka 1 500 gånger längre än avståndet till månen. Att avståndet varierar vid en opposition beror på att planeternas banor inte är exakt runda, utan svagt elliptiska. Skillnaden sett från jorden är dock mycket liten, enligt Peter Linde.

För bäst chans att se solsystemets största planet ska man vända blicken rakt söderut vid klockan ett på natten mot tisdagen, då den står som högst över horisonten. Men redan vid 19-tiden under måndagen stiger Jupiter upp över horisonten och kan ses i nordostlig och lite senare i ostsydostlig riktning.

— Jupiter står lite högre över horisonten i Sydsverige jämfört med i norra Sverige, men kan ses över hela landet och i hela världen, säger Peter Linde.

Jupiter lätt att hitta med blotta ögat

Som det ljusaste objektet på en klar stjärnhimmel är planeten lätt att hitta och se med blotta ögat, men syns då bara som en ljusstark stjärna. Att leta fram en kikare kan därför vara en god idé, om man inte har ett teleskop.

Peter Linde tipsar också om att använda ett stativ eller att att ta stöd mot exempelvis en dörr för att kunna hålla kikaren stilla.

— Vad som är väldigt intressant är att man även med en liten kikare bör kunna se några små prickar alldeles intill Jupiter och då är det Jupiters fyra största månar, som kallas för de galileiska månarna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen ser ut att öppna nedåt

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Prata mer om relationer och sex med era barn. Det är uppmaningen från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) efter att en ny undersökning visar att bara hälften av alla föräldrar gör det.

Morgonens nyheter

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Göteborg rapporterar om uppdatering

"Den anmälda försvunna kvinnan från ett äldreboende i Majorna är anträffad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ekholm: Vi ser en svår marknad

Det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet. Vi ser en svår marknad. Vi har motvind helt enkelt, säger vd Börje Ekholm.

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

1 timme sedan
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.