Finns det några farliga spindlar i Sverige?
Finns det några farliga spindlar i Sverige? - Foto: Stefan Gustavsson/SvD/Scanpix/TT och Pexels

Spindelbetten som kan få dig att må illa – 3 arter att se upp för

Det är väldigt få spindelarter, av de hundratals som finns i Sverige, vars bett på något sätt är skadliga för en människa. Men betten från särskilt tre arter kan faktiskt bränna till lite extra – och till och med få dig att må illa.


I Sverige finns det över 700 olika spindelarter, och trots att många människor är rädda för dem, är de oftast helt ofarliga. I princip alla arter producerar gift, men deras bett är oftast för litet för att kunna göra någon större skada på oss.

Hur känns egentligen ett spindelbett?

Men vilka spindelarter kan det vara bra att se upp för? Nyheter24 frågade spindelexperten Jonas Sandström, som arbetar på SLU Artdatabanken och är docent i ekologi.

– Det stora problemet för många spindlar är att de inte kan injicera speciellt mycket gift i en människa. Effekten blir väldigt liten, säger Sandström och fortsätter:

– Käkarna är så små, så det klarar inte att bita genom vår hud heller.

Vidare förklarar han att det krävs väldigt mjuk hud, exempelvis huden på ett litet barn, eller en väldigt stor spindel, för att den ska kunna bita igenom.

Den som har otur och blir biten, och får i sig gift, upplever oftast lite rodnad eller smärta just kring bettet.

– Det kan i värsta fall bli som ett getingbett. Det beror lite på hur känslig man är.

Docent Jonas Sandström. Foto: Privat

Spindelbetten som kan orsaka illamående

Det finns några spindlar vars bett har något kraftigare effekter, och kan bland annat orsaka illamående. En av dem, sporrspindeln, lever framförallt i kärr på Öland och på östkusten, främst i höga vasstrån.

– Det är väldigt sällan folk vistas i de miljöerna, blir man biten är man säkert insekts- eller spindeltintresserad som är ute och letar efter arten, förklarar Jonas Sandström.

En annan spindel med ett rätt otrevligt bett, enligt experten, är luffarspindeln som har kommit in till Sverige utifrån. Även bettet från den nyfunna arten chilensk fiolspindel som hittades i Sandviken, också den importerad, kan göra att man mår dåligt.

– De här två andra arterna kanske är mer riskabla, för de dyker kanske upp i lagerlokaler eller liknande, säger Sandström och fortsätter:

– Den (chilenska fiolspindeln reds.anm) har funnits jättelänge på ett museum i Finland. Jag har inte hört att det är någon som blivit biten.

Jonas Sandström understryker avslutningsvis att det inte är någon större fara att bli biten av någon av ovanstående spindelarter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!