Stockholm

Kungen: "Ensam är inte stark"

Kungen håller tal under riksmötets öppnande på tisdagen.
Kungen håller tal under riksmötets öppnande på tisdagen. Foto: TT

Riksdagens arbetsår har inletts efter kung Carl Gustafs traditionsenliga tal.Sverige är ett fritt och öppet samhälle, och det ska vi vara rädda om, sade han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Orkestermusik och fanbärare hälsade riksdagsledamöter och kungafamiljen välkomna till riksdagshuset inför dess öppnande under tisdagen. Även demonstranter som sjöng sånger och skanderade för klimatet kunde höras utanför riksdagen.

Nästan 50 år har gått sedan kung Carl XVI Gustaf öppnade riksmötet för första gången, den 11 januari 1974. Då befann sig landet i ett läge som på många sätt påminner om dagens, påminde han.

— Det var en ekonomisk instabilitet i världen, det var stigande energipriser och hög inflation. Sverige och många andra länder sattes på prov.

Oviss utveckling

Nu står Sverige och världen inför nya utmaningar, sade kungen, och nämnde att det är en oviss utveckling vad gäller säkerhetspolitik och ekonomi.

— Det är tydligare än på länge, hur sammanflätade vi är med övriga Europa och världen och hur beroende vi är av varandra. Ensam är inte stark, sade han.

Kungen tog också upp att det nyss varit val och att riksdagsledamöterna fått medborgarnas förtroendet att företräda dem. Han nämnde även att det fria och öppna samhället i Sverige är något som vi ska vara rädda om.

Trygg utveckling

— Med öppenhet följer ansvar. Vi kan alla bidra till ett offentligt samtal, präglat av grundläggande respekt och hänsyn till varandra, sade han och fortsatte:

— Jag förutsätter att var och en är här av samma anledning, att ni vill bidra till en god och trygg utveckling för Sverige.

Ledamöterna kommer ställas inför många viktiga och svåra beslut, sade kungen, samtidigt som han uppmanade dem att sig an uppgiften med eftertanke och allvar.

— Jag önskar er kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete, avslutade kungen sitt tal, innan han förklarade riksmötet öppnat.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.