Lördag 3 Dec
Stockholm

Kriminalvårdare skickade lättklädda bilder till intagen: "Inget vi tolererar"

Kriminalvårdaren har under en längre tid haft en olämplig relation med en intagen.
Kriminalvårdaren har under en längre tid haft en olämplig relation med en intagen. Foto: Fredrik Sandberg/Christine OIsson/TT

En kriminalvårdare på Norrtäljeanstalten har skickat olämpliga bilder på sig själv till en intagen. Nu har den anställde fått löneavdrag för "otillbörlig relation" med den intagne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kvinnans relation till den intagne har ifrågasätts flera gånger efter att de umgåtts olämpligt med varandra. Det är andra gången som kriminalvårdaren straffas med löneavdrag för att ha umgåtts med den intagne, rapporterar Norrtelje Tidning.

Tidigare har kvinnan köpt snus som hon lämnat över till den intagne efter att hon fått en swishbetalning på 900 kronor från personen. I samband med detta varnade flera medarbetare ledningen att kvinnan var en säkerhetsrisk.

Istället fick de själva byta avdelningar. Då tolkade de anställda omplaceringarna som repressalier efter att de slagit larm om kvinnan.

Kvinnan hade flera opassande relationer

Nu straffas kvinnan för att ha skickat ett vykort till samma intagne med "fyra mindre bilder på en lättklädd kvinna som poserade på ett sexuellt utmanande sätt", enligt Kriminalvården. Vykortet fick den intagne skickat till sig på Kumlaanstalten.

Samma vykort ska även ha skickats till en annan intagen på Hällbyanstalten, som haft en "kompisrelation" till den intagne som kvinnan haft en opassande relation med. 

Förutom vykortet fanns också ett handskrivet brev. När anstaltspersonalen undersökte innehållet upptäckte man att ansiktet på en av bilderna var identiska med kvinnans ansikte. Kvinnan ska sedan i förhör bekräftat att det är hon på bilderna, men uppger att hon inte skapat vykortet eller haft kontakt med den intagne.

"Ser allvarligt på otillbörliga relationer"

Kvinnan menar att hon ska ha blivit kontaktad av ett konto på meddelandetjänsten Snapchat som hade ett alias som liknande den intagnes namn. Bilderna på vykortet fanns bara på kvinnans konto och enligt henne ska någon ha hackat hennes konto – varpå hon polisanmälde händelsen.

Brott kunde inte styrkas och polisen lade ned utredningen om sexuellt ofredande. Kriminalvården personalansvarsnämnd straffar kvinnan med 20 dagars löneavdrag. 

– Vi ser mycket allvarligt på otillbörliga relationer och därav har vi startat den här utredningen. Sedan är det ytterst personalansvarsnämnden som fattar beslut om eventuella åtgärder. Vi ser mycket allvarligt på om vi inte kan ha förtroende för våra anställda, säger Ann-Charlotte Weston, säkerhetschef och tillförordnad anstaltschef till tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.