Fredag 2 Dec
Stockholm

Studie: Färre fågelarter i städernas skogar

Enligt en ny studie från SLU och Lunds universitet förekommer det färre arter av skogsfåglar i naturområden vid städer. Arkivbild.
Enligt en ny studie från SLU och Lunds universitet förekommer det färre arter av skogsfåglar i naturområden vid städer. Arkivbild. Foto: TT

Trots att skogsområden vid städer håller samma kvalitet som andra skogar återfinns betydligt färre fåglar där.Enligt en ny studie handlar det om i genomsnitt en fjärdedel färre arter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Forskarna från Lunds universitet och SLU är överens – städerna påverkar den biologiska mångfalden. De har undersökt antalet fågelarter i 459 naturliga skogsmarker, som ligger i anslutning till 32 städer i södra Sverige, och slår nu fast att det i genomsnitt förekommer en fjärdedel färre arter skogsfåglar i skogar som ligger i eller i anslutning till städer.

När det gäller hotade fågelarter finns omkring hälften i stadsskogarna jämfört med skogarna utanför.

"Vår studie visar att man inte kan omringa natur med stadsbebyggelse och tro att den ska vara kvar som den är, utan den kommer att påverkas negativt" säger en av forskarna, William Sidemo Holm på Centrum för miljö- och klimatvetenskap, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Orsaken till att antalet fågelarter är färre i stadsskogarna än i landsbygdsskogar tror forskarna beror på tillgången till föda. I städer finns exempelvis färre insekter, och dessutom förekommer störningar i form av ljus och ljud som saknas på landsbygden.

Studien har publicerats i tidskriften Global Change Biology.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.