Metan bubblar upp till ytan från Nord Stream-ledningarna.
Metan bubblar upp till ytan från Nord Stream-ledningarna. - Foto: Svenska kustbevakningen/AP/TT

Stort metanmoln över Sverige efter Nord Stream-läckorna

Extrema koncentrationer av metan har uppmätts i luften efter Nord Stream-läckorna. Enligt norska forskare har ett stort metanmoln dragit in över Sverige.
"Vi har aldrig tidigare sett något liknande vid någon av våra observationer", säger forskaren Cathrine Lund Myhre.


Det är forskare på Norsk institutt for luftforskning ( NILU ) som gjort nya beräkningar på utsläppen.

Först trodde man att metanutsläppet från gasledningarna hittills legat på 40 000 ton men nu tror man att det kan handla om minst 80 000 ton metan som spridit sig i havet och luften.

"Vi har aldrig tidigare sett något liknande"

Under tisdagen visade mätningar från Birkenesobservatoriet i Agder och mätstationer i Sverige "extrema metankoncentrationer" i luften, enligt NILU.

"Vi har aldrig tidigare sett något liknande vid någon av våra observationer", säger forskaren Cathrine Lund Myhre i ett pressmeddelande.

Forskarna har genomfört en simulering som visar hur metanmolnet sprider sig över Skandinavien och inom några dagar förväntar man sig att metanhalterna stiger även på ett observatorium på Svalbard.

Foto: Svenska kustbevakningen/AP/TT

Utgör ingen hälsorisk för människor eller djur

En så stor läcka är dramatisk men metan är inte giftigt och den mängden som spridits utgör ingen hälsorisk för människor eller djur, enligt forskarna.

Metan är en klimatgas men den påverkar inte i lika stor utsträckning som koldioxid, som bryts ned betydligt långsammare.

Seismologiska data visar att två explosioner skedde vid Nord Stream-ledningarna, den första klockan 02.03 och den andra klockan 19.03 i måndags. Kort därefter började bubblor stiga mot ytan.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!