Stockholm

Hopp om solenergi från rymden

Solenergi ska i framtiden kunna utvinnas i rymden hoppas rymdorganet ESA. Arkivbild.
Solenergi ska i framtiden kunna utvinnas i rymden hoppas rymdorganet ESA. Arkivbild. Foto: TT

Att solenergi från rymden ska lösa jordens energiproblem är det många som hoppas på. Den europeiska rymdorganisationen (ESA) driver projektet Solaris med målet att undersöka hur effektivt och lönsamt solenergi kan bli i framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I november ska ESA:s medlemsländer, däribland Sverige, avgöra om de ska finansiera arbetet med Solaris. Beslutet tas i ESA:s råd, vars uppgift är att fastställa prioriteringar och finansiering för de kommande åren.

Europas behov av att öka produktionen av grön el är stort. Solpaneler i rymden skulle kunna vara en lösning, men solenergisatelliterna och mottagarstationerna måste vara oerhört stora för att kunna leverera ekonomiskt lönsamma nivåer av solenergi, skriver svenska Rymdstyrelsen på sin hemsida.

En enda solenergisatellit i omloppsbana skulle behöva vara över en kilometer tvärs över och kräva många uppskjutningar för att monteras ihop. Höga uppskjutningskostnader har tidigare gjort solenergisatelliter ekonomiskt oförsvarbara, men nya förutsättningar kan förändra kalkylen, enligt Rymdstyrelsen.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.