Tullen i Göteborg fick sig en rejäl överraskning när de öppnade de tre containrarna.
Tullen i Göteborg fick sig en rejäl överraskning när de öppnade de tre containrarna. - Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Här hittar tullen gömt knark för 120 miljoner: "Luras"

I Kanal 5-programmet “Gränsbevakarna Sverige” gör tullen i Göteborg en överraskande upptäckt. När de scannar tre containrar visar det sig att stora mängder knark har gömts – på ett minst sagt oväntat sätt.


I tisdagens avsnitt av “Gränsbevakarna Sverige” i Kanal 5 har tre stora containers med sammalnagt 30 ton marmorplattor anlänt från Marocko. 

Eftersom landet är en stor producent av cannabis vill tullinspektörerna göra en grundligare undersökning. Med hjälp av en scanner genomlyser tullen containrarna för att kunna se om det finns något dolt inuti. 

– Hur ska de kunnat ha gömt något här? Men jag vet av erfarenhet att man inte ska låta sig luras av den känslan, förklarar gruppchef Joakim. 

Gruppchef Joakim lät sig inte luras av innehållet i containrarna. Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

"Då går ju pulsarna igång"

Till en början ser man ingenting men till slut noterar man en avvikelse som får tullinspektörerna att haja till. På bilderna ser man nämligen att en stor del av lasten har en annan densitet än de riktiga marmorskivorna, och man bestämmer sig för att gå igenom innehållet i en av containrarna. 

– Vi ser en liten, liten skillnad på tjockleken på plattorna. Då går ju pulsarna igång, säger Joakim. 

När man scannade innehållet hajade tullen till. Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Tullen hittar gömt knark för 120 miljoner i "Gränsbevakarna Sverige"

När man slår sönder plattorna inser man att bara det yttre höljet faktiskt är marmor, och inuti ligger något helt annat. 

– Marmorplattan är fylld till bristningsgränsen med bruna paket, berättar Joakim. 

Inuti marmorplattorna låg något helt annat. Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Efter flera kontroller kan tullen konstatera att de övriga pallarna också innehåller marmorplattor fyllda med cannabis. Totalt hittar tullen cannabis till ett värde av svindlande 120 miljoner kronor. 

Totalt hittar tullen cannabis till ett värde av ungefär 120 miljoner kronor. Foto: Gränsbevakarna Sverige/Kanal 5/discovery+

Men tullens arbete tar inte slut där. Därefter vill man ta reda på vem som är mottagaren till plattorna i Sverige, och återställer därför containrarna och deras innehåll precis som det var. Efter några dagar hämtas de upp och tas till en lagerlokal ett antal mil utanför Göteborg. Efter en utdragen spaningsinsats nystas till slut en stor narkotikahärva upp där ett flertal personer till slut åtalas. 

I spelaren ovan kan du se mer av tullens upptäckt. 

“Gränsbevakarna Sverige” sänds på discovery+ och Kanal 5. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!