Pågens skorpor har blivit rejält mycket dyrare.
Pågens skorpor har blivit rejält mycket dyrare. - Foto: Leif R Jansson/Chris Anderson / TT

Populära brödet har blivit 160 gram mindre – och nästan 40 procent dyrare

Har du märkt att påsen med skorpor blivit mindre? Pågens osötade fullkornsskorpor innehöll tidigare 400 gram men är nu 160 gram lättare – samtidigt som priset gått upp.


Fenomenet krympflation – att förpackningarna krymper men priset är detsamma – blir allt vanligare i svenska matbutiker. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att GB minskat antalet Piggelin från 15 till 10 glassar utan att sänka priset, här kan du läs mer om ilskan mot den mindre förpackningen isglass. 

Pågens skorpor har blivit dyrare. Genrebild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Mindre skorpor – högre pris

En annan förpackning som blivit mindre är Pågens fullkornsskorpor som tidigare vägde 400 gram, men nu väger 240 gram. I samband med detta skedde även en prisökning.

En stor förpackning kostade förut runt 30 kronor och den nya kostar 25 kronor, vilket är en prisökning på hela 38 procent. 

En som irriterat sig på "smygökningen" är konsumenten Niklas Eriksson, som ätit skorporna under tio år.

– Det är bedrövligt och lurendrejeri, säger han till Nyheter24.

Niklas Eriksson hörde även av sig till Pågen med sitt klagomål, och i ett svar skriver företaget:

"Det är inte ovanligt att kilopriset blir högre när förpackningen minskar, då mycket av företagets omkostnader (till exempel energiförbrukning, emballage, personal i produktionen) förblir detsamma. "

Smörpaketet har blivit 50 gram mindre – säljs till samma pris

Har du exempel på andra livsmedel som som blivit mindre, men kostar lika mycket? Tipsa gärna mig på alma.yttergren@nyheter24.se ! 

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!