Joachim Nilsen valdes till Norges schackordförande i somras. Säsongen Nilsen fuskade var även världsettan Magnus Carlsen med i laget.
Joachim Nilsen valdes till Norges schackordförande i somras. Säsongen Nilsen fuskade var även världsettan Magnus Carlsen med i laget. - Foto: TT

Norsk schackordförande erkänner fusk

Fejden som har skakat schackvärlden tar ännu en vändning.Norska schackförbundets nyvalde ordförande Joachim Nilsen erkänner fusk. Han tävlade då för samma lag som den fuskanklagade amerikanen Hans Niemann spelat för, rapporterar NRK.


Schackvärldens norske superstjärna Magnus Carlsen har anklagat uppstickaren Hans Niemann för fusk. Anklagelserna har chockat schackvärlden, och i onsdags publicerade världens största schacksajt, Chess.com, en rapport som säger att Niemann troligtvis fuskat i fler än 100 schackpartier på nätet.

Fusket ska bland annat ha skett medan han var en del av det norska laget "Norway Gnomes".

Nu erkänner även Norges schackordförande Joachim Nilsen att han fuskat när han spelade i samma lag, under säsongen 2016/2017.

— Det var inte lagligt, och det är jag helt med på. Att det var många år sedan har inget med saken att göra. Det här ska man inte göra alls, säger Nilsen till public service-bolaget NRK.

Enligt Nilsen spelade han en match på fyra partier med stöd av en annan person i rummet, som var dold för motståndarna. Han hävdar att han inte fuskat vid fler tillfällen.

— Jag är ingen organiserad fuskare, nej. Det är jag inte. Men jag har inga problem med att ta ansvar för de fel och misstag jag har gjort. Absolut inte.

Under säsongen som han fuskade var även Magnus Carlsen med i laget.

Joachim Nilsen valdes till Norges schackordförande i somras.

"Fusk är oacceptabelt och ger ringeffekter som är skadliga för både sporten och utövarna", säger norska schackförbundets generalsekreterare Kristine Marie Ganz i ett uttalande enligt norska nyhetsbyrån NTB.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.