Vittnen ska ha sett hur de åtalade fällt träden med motorsåg. Bilden ovan har ingen koppling till utredningen. Arkivbild.
Vittnen ska ha sett hur de åtalade fällt träden med motorsåg. Bilden ovan har ingen koppling till utredningen. Arkivbild. - Foto: TT

Polis åtalad för nedsågade träd – kan sparkas

En polis har åtalats för att tillsammans med sin fru och tre grannar ha sågat ner elva av kommunens träd – för att få bättre utsikt från sina lägenheter.Nu riskerar han att förlora jobbet om han döms, rapporterar Dagens Juridik.


De misstänkta hade flera gånger bett om lov att få ta ner träden, som stod på kommunens mark, men fått nej av bostadsrättsföreningen. När det i oktober 2020 uppdagades att träden fällts gjorde kommunen en polisanmälan.

Polisen och de övriga har nu åtalats för skadegörelse och egenmäktigt förfarande och mannen riskerar sannolikt att förlora jobbet om han döms, enligt Dagens Juridik.

”Mycket talar för att N.N (polisens namn) kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom”, enligt ett yttrande från Polisens personalansvarsnämnd.

Bland bevisen finns vittnesfotografier där de åtalade ses fälla träden med motorsåg. De misstänkta nekar alla till brott och några av dem hävdar att de inte deltagit.

Den åtalade polisen säger att han "aldrig skulle gå ut och göra sådana gärningar om det inte var tillåtet" och att han var "helt övertygad om att de hade fått tillåtelse av kommunen att ta bort döda träd".

Värdet på de elva träden har beräknats till runt 100 000 kronor. Utöver det ska avverkningen ha utgjort stor skada och väsentligt försämrat livsvillkoren för djur och växtarter på fastigheten, enligt kommunens expert.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.