Rusket håller i sig. Arkivbild.
Rusket håller i sig. Arkivbild. - Foto: TT

Ingen brittsommar i sikte

Ruskvädret håller i sig, om än med kortare uppehåll för några glimtar sol i de södra delarna av landet. Någon brittsommar är det inte tal om.Det är rätt så djupa lågtryck och blåsigt i stort sett hela landet, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.


SMHI:s prognos skvallrar inte om några ovanligt varma höstdagar som står för dörren. Tvärtom är det ett ganska typiskt höstväder med regn och rusk som väntar, konstaterar Mattias Lind.

— Det är regnområden som avlöser varandra och så korta små, mindre högtrycksryggar emellan, så det blir ganska mycket varannandagsväder.

Under fredagen drar ett nytt område med regn och skurar in från sydväst och berör stora delar av landet. Regnet drar sig sedan bort under inledningen av lördagen från södra Sverige.

— Då blir det tillfälligt lite stabilare så det blir nog en del sol under helgen.

I början av nästa vecka kommer rusket tillbaka med nya lågtryck som drar in med blåsigt väder och tidvis regn eller skurar.

På sina håll kan det bli relativt behagligt med som mest omkring 15 grader i Östersjölandskapen, medan det är omkring tio grader i kustlandet och runt nollan i fjällen.

TT: Inga särskilda temperaturhöjningar att hurra för alltså?

— Nej, det är ganska kylig luft egentligen. Det kommer inte upplevas som någon brittsommar, säger Mattias Lind.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.