Polisen spärrade av ett stort område där två personer blev skjutna.
Polisen spärrade av ett stort område där två personer blev skjutna. - Foto: TT

Gruppboende träffat vid dödlig skottlossning

En 19-årig man dödades och en person skadades allvarligt på torsdagen i en skottlossning i Södertälje – den tredje dödsskjutningen på en vecka i staden.Kulorna träffade även ett gruppboende som nu tillfälligt tömts på boende.


Fakta: Fem skottlossningar på två veckor

Fem skottlossningar har inträffat i Södertälje sedan den 23 september:

23 september: En man i 20-årsåldern skjuts i stadsdelen Saltskog vid 19.40. Mannen skadas allvarligt.

28 september: En man i 25-årsåldern skottskadas i stadsdelen Ronna. Larmet inkom vid 21-tiden. Skadan uppges inte vara livshotande.

30 september: En 19-årig man avlider efter att ha träffats med flera skott i Ronna. Händelsen inträffade vid 19-tiden.

1 oktober: En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl i Ronna. Händelsen inträffar vid 19.40 i närheten av en skola. Polisen som befinner sig i området med anledning av mordet på 19-åringen är på plats inom några minuter.

6 oktober: Två personer skottskadas i Saltskog. Larmet inkom 18.15. Under kvällen bekräftar polisen att en 19-årig man har avlidit.

Det var vid 18-tiden som polisen larmades om skottlossning i stadsdelen Saltskog. Väl på plats kunde polisen bekräfta att skott hade avlossats, men hade då inte funnit någon skadad person. Senare hittades två skadade personer liggandes på marken i ett bostadsområde.

Den person som sköts men överlevde fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Enligt Länstidningen är även det en tonårspojke, men det vill inte polisen bekräfta.

Polisens tekniker på plats efter det att två personer skjutits i Södertälje.

Uppgifter om flera smällar

Ingen person är gripen i ärendet. Polisen har inte velat gå in på om det finns någon eller några misstänkta.

Enligt larmen som kom in lät det som om automateld avfyrades, men vilken typ av vapen som användes är ännu oklart. Polisen har tidigare bekräftat att det rör sig om ett flertal skott.

— Vi har fått uppgifter om flera smällar, sedan går vi inte in i detalj på det just nu, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid polisen.

Ett stort område har spärrats av vid brottsplatsen.

— Vi kommer att fortsätta med en teknisk undersökning under dagen. Vi har knackat dörr under natten, tittat på vilka övervakningskameror det finns, och ser vad vi kan få för material där, säger Boström Thomas.

Hon tillägger att den skadade personen fortfarande vårdas på sjukhus, och att händelsen utreds som mord och mordförsök.

Gruppboende träffat

I torsdagens kulregn träffades även ett gruppboende i området, skriver LT. På plats syns skotthål i ett av fönstren och uteplatsen är fylld av glassplitter från en trasig balkong.

"Med anledning av detta har de boende tillfälligt fått andra boendelösningar. Boende och medarbetare får krisstöd och tillsammans med Posom-teamet finns stöd för anhöriga och företrädare", skriver Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun, till tidningen.

Ingen person på boendet ska ha skadats fysiskt.

Vapenvåldet har skakat Södertälje och torsdagens skottlossning är den femte på två veckor. Tre av dem har slutat med dödlig utgång.

I fredags sköts en ung man ihjäl i Ronna och kvällen efter dödades en man i 40-årsåldern i samma område.

På grund av läget har polisen kraftigt ökat sina resurser i Södertälje. På söndag är det tänkt att en manifestation mot våldet ska genomföras på Stora torget.

Hundpatruller har varit med i sökandet efter gärningsmännen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.