Älgjakten pågår i Sverige.
Älgjakten pågår i Sverige. - Foto: Christine Olsson/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Så klarar sig bär- och svampplockaren under älgjakten

Älgjakten är i gång i hela landet samtidigt som svampar och klart höstväder lockar många ut i skog och mark. Men hur rör man sig säkert i skogen i dessa tider? Här är några viktiga tips.


Fakta: Älgjaktens start- och slutdatum

Norrbottens län:

1 september till 31 januari. I Kiruna kommun avslutas jakten 9 oktober ovan odlingsgränsen och 31 oktober nedan odlingsgränsen. I Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog samt Arvidsjaur avslutas jakten 13 november.

Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län:

1 september till 31 januari. Omkring månadsskiftet september–oktober görs ett uppehåll för att freda älgarna under brunsttiden.

Gävleborgs, Värmlands och Dalarnas län:

1 september till 31 januari. Vissa älgförvaltningsområden i länen påbörjar jakten den 8 oktober. De som börjar den 1 september gör uppehåll omkring månadsskiftet för älgarnas brunstperiod.

Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Örebro, Södermanlands, Västra Götalands, Östergötlands, Kalmar, Kronobergs, Jönköpings, Hallands, Blekinges och Skånes län:

8 oktober till 31 januari.

Källa: Svensk Jakt

Den närmaste tiden är det gott om jägare ute i skog och mark som hoppas kunna skjuta någon älg eller annat lovligt byte. Samtidigt är det svampsäsong och höstdagar som lockar till skogsvistelse även för många andra friluftsintresserade.

För en del kan det kanske kännas lite osäkert att vandra runt i skogen och eventuellt bli misstagen för en älg och bli skjuten. Men oron är inte befogad.

— Risken att det blir fel är extremt liten. Men det är alltid bra att prata om det och tänka till hur man ska göra, säger Magnus Rydholm, som är kommunikationschef på Svenska jägareförbundet.

Skaffa information för en trygg skogstur

För den som vill försäkra sig om en trygg skogstur är Magnus Rydholms första tips att skaffa information om var jakt pågår.

— Planerar man att gå ut i helgen kan man ringa någon i jaktlaget i det område man ska gå och fråga var jakten kommer att pågå. Om man inte vet vilket jaktlag som jagar på marken kan man kontakta markägaren som säkert vet, säger Magnus Rydholm.

För den som inte är riktigt så välplanerad finns det andra saker att vara uppmärksam på i den del av skogen man kanske råkar hamna. Dels kan det i mer besökta skogsområden finnas skyltar om att jakt pågår, dels kan det finnas andra tecken att håll utkik efter.

— Man kan titta om man ser att det står flera bilar parkerade någonstans, vilket är ett tecken på att jakt pågår i närheten. Man kan också lyssna om man hör en skällande hund för då kan det kanske vara en jakthund som är ute i skogen, säger Magnus Rydholm.

Bär färgglatt för att synas i skogen

Han säger också att det kan vara bra ställa lite frågor om man möter en jägare i skogen för att få information om var jägare står på pass till exempel.

— Det handlar om att ha en dialog och om att visa respekt för varandra.

Även om det inte är någon större likhet mellan de flesta människor och en älg kan det vara lämpligt som skogsbesökare att märka ut sig själv under jaktsäsongen för att undvika förväxling.

— Färgglada kläder är alltid bra. Det ökar synligheten, säger Magnus Rydholm.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.