Hur mycket skyddar en stängd dörr mot brand?
Hur mycket skyddar en stängd dörr mot brand? - Foto: Pexels och Tomas Oneborg/SvD/TT

Så mycket skyddar en stängd dörr vid brand: "Viktigt att man..."

Ett videoklipp som blivit viralt på Tiktok visar först ett till synes vanligt sovrum för att sedan panorera till korridoren utanför som är svårt brandskadad – med uppmaningen att stänga sovrumsdörren innan läggdags. Men hur mycket skyddar egentligen en stängd dörr?


På plattformen Tiktok florerar otaliga videoklipp med allt från tutorials och koreograferade danser till humorsketcher och pranks. 

Men det förekommer också innehåll med skarpa uppmaningar till de som snubblar över videoklippet ifråga. Ett sådant videoklipp har laddats upp av en brandman som går under namnet @smokemedic på Tiktok.

I videon syns först ett välstädat och till synes normalt sovrum, men när kameran panorerar mot den öppna sovrumsdörren går det att se enorm förödelse efter en brand i korridoren utanför.

Uppmaningen lyder: "Close before you doze"  – alltså, på svenska: stäng innan du sover.

Bör man stänga sin sovrumsdörr?

Men hur väl stämmer egentligen påståendet, kan det vara fördelaktigt att ha stängt sin sovrumsdörr om en brand skulle bryta ut i ett annat rum? Nyheter24 frågade Storstockholms brandförsvar.

– Svaret är att en stängd dörr kan fördröja ett brandförlopp så att det tar längre tid för branden att sprida sig, men samtidigt finns det ingen garanti för att en sovrumsdörr håller så tätt att den förhindrar den giftiga brandröken från att sprida sig, säger Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Brandvarnare är bästa skyddet

Enligt Björn Westerdahl är det bästa skyddet fungerande brandvarnare.

– Minst en på varje våningsplan, så att man vaknar snabbt om det börjar ryka. Det är också viktigt att man tänker proaktivt och gör det man kan för att förhindra att en brand uppstår, till exempel genom att aldrig lämna spisen obevakad när den är påslagen, genom att vara noggrann med sotning och brandskyddskontroller och genom att aldrig ladda laddningsbara apparater på brännbart underlag eller använda skadad utrustning eller skadade sladdar. 

Att stänga sin dörr kan dock vara betydelsefullt i samband med utrymning.

– Om det brinner och man måste utrymma är det viktigt att man stänger dörren bakom sig för att förhindra snabb brandspridning mellan rum och lägenheter, säger Westerdahl till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!