Den 15-årige pojken står åtalad för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.
Den 15-årige pojken står åtalad för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. - Foto: Jonas Westling/TT

Pojken i Skellefteå inför rätta för mordförsök och våldtäkt

I dag inleds rättegången mot den 15-årige pojke som åtalats för att ha våldtagit och försökt mörda en flicka i lågstadieåldern i ett skogsområde i Skellefteå i somras.


De var den 7 juli i år som flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i stadsdelen Morö Backe i Skellefteå.

Flickan hade utsatts för ett omfattande våld och kommer enligt åtalet få bestående men. Hon har inte kunnat förhöras om vad som hände på grund av de svåra skadorna.

Kammaråklagare Anders Nyberg sade enligt ett pressmeddelande i samband med att pojken åtalades att det enbart var "tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och flickan inte dog".

15-årige pojken i Skellefteå åtalad för mordförsök och våldtäkt

Den 15-årige pojken står åtalad för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Han ska ha gjort vissa medgivande i förhör, enligt åklagaren.

Redan dagen efter att den svårt skadade flickan hittats gick polisen ut med information om att det fanns en misstänkt person under 15 år som på grund av sin låga ålder inte var straffmyndig. Men under polisutredningens gång uppstod tvivel kring hans ålder.

Pojkens ålder fastställd

I mitten av juli fattade utredningsledaren beslut om att Rättsmedicinalverket skulle genomföra en åldersutredning. Pojkens tänder, hand samt handled har röntgats och läkare bedömde att resultaten talar för att den misstänkte är 15 år eller äldre och därmed straffmyndig.

Förhandlingen som inleds i dag beräknas pågå fram till den 17 oktober och kommer troligtvis mestadels hållas bakom stängda dörrar.

Här kan du läsa mer om fallet där en 15-årig pojke i Skellefteå står inför rätta för våldtäkt och försök till mord på en flicka.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!