Förfalskade fillersprodukter har hittats i Sverige.
Förfalskade fillersprodukter har hittats i Sverige. - Foto: Ron Heflin/AP

Falska fillers på marknaden ökar i landet: "Förfalskade produkter"

Förfalskade fillers kan orsaka infektioner, allergiska reaktioner och knölar. Flera fall av förfalskade produkter har nu hittats i Sverige, och Läkemedelsverket uppmanar de som köper fillers att vara försiktiga.


Användningen av de förfalskade produkterna innebär säkerhetsrisker då man inte vet vad de egentligen innehåller, och om produkterna och kanylerna är sterila.

Läkemedelsverket har tillsammans med Tullverket gjort stickprover vid den svenska gränsen och hittat förfalskade fillers. Det är dock oklart i vilken omfattning som produkterna finns på marknaden.

— Det finns en nätförsäljning där de förekommer, men de kan också förekomma på kliniker och salonger som erbjuder den här typen av behandling, säger Camilla Bysell, gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Bra att vara misstänksam

Ett sätt att försöka undvika de felaktiga produkterna är att som privatperson inte köpa fillers på nätet, utan istället gå till en klinik där det finns behörig personal.

— Sen ska man vara lite misstänksam. Är det så att det är en fillerbehandling som är väldigt billig, ovanligt billig, då kanske man bör dra öronen åt sig lite grand, det kanske skulle kunna bero på att man gjort avkall på säkerheten på just den här produkten, säger Camilla Bysell.

Förfalskade produkter

Bysell uppmanar samtidigt klinikerna och salongerna att se till att de köper sina produkter från leverantörer som utsetts av tillverkarna. Personer som vill ta reda på om en produkt är förfalskad eller inte kan höra av sig till tillverkaren, tipsar Bysell.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!